Studio znanja: Veština ratovanja

Najbolje je pobediti bez borbe, rekao je drevni kineski strateg Sun Cu. To nas je inspirisalo na ovonedeljnu temu. Razotkrivamo tajne veštine ratovanja primenljive u raznim segmentima savremenog života - psihološkim, socijalnim, ekonomskim, filozofskim.

"Ukoliko ne poznaješ ni sebe ni svoga neprijatelja - u velikoj si nevolji", govorio je Sun Cu, a nas je to podstaklo da naše goste pitamo kako to primenjuju u privatnom životu, sportu, vojnoj strategiji. Oni su pravi stratezi u svom poslu - kapetan fregate Igor Barišić, profesor na katedri strategije na Univerzitetu odbrane, psihijatar i psihoterapeut profesor dr Nevena Čalovska Hercog i Aleksandar Kukolj, reprezentativac Srbije u džudou i nosilac zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2017. godine.

Kako se strategija ratovanja može filozofski tumačiti i praktično primeniti u savremenom društvu i životu, objasniće nam teoretičar kulture profesor doktor Vladimir Gvozden sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Život je borba, a biznis naročito. Vojna strategija itekako može da se primeni i u savremenoj ekonomiji, a kako - upitaćemo profesora poslovne stategije profesora dr Dragana Lončara sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Naša publika je ove nedelje... opasna. Kendo ili "put mača" je veština japanskog mačevanja, pa će nam znalci otkriti njene tajne - filozofiju i tehniku. Odore im deluju prilično zastrašujuće i naravno da ćemo ih izazvati da nam "zaplešu" u borbenom ritmu. To su polaznici Kendo kluba mačevanja.

U studiju ćemo čuti i neke poznate taktove, one koji bodre duh. U naš studio će umarširati naši muzički gosti - Orkestar policije Srbije. Osim tog muzičkog iznenađenja imaćemo i ono virtuelno - na sasvim novi način ćemo u studiju predstaviti virtuelnog gosta, dirigenta, vanrednog profesora Draganu V. Jovanović sa Fakulteta muzičke umetnosti, koja će nam govoriti o vojnoj muzici.

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar