Teatrologike: Biljana Srbljanović

Prva epizoda serijala Teatrologike posvećena je Biljani Srbljanović.

Ona je do sada najznačajnija književnica u istoriji srpske drame: ima "pozorišnog Oskara" - Evropsku nagradu za novu pozorišnu realnost, šest Sterijinih nagrada, francuski Orden viteza kulture i književnosti i brojna duga domaća i svetska priznanja. Njene drame prevedene su na dvadesetak jezika i izvedene u oko dvesta pozorišta širom sveta. Ona je neko ko iskreno i kritički razmatra svet oko sebe, pa će osim o Biljaninom stvaralaštvu biti reči i o njenom pogledu na savremenost.

U dinamičnoj, vizuelno atraktivnoj dokumentarnoj formi Biljana Srbljanović otkriva svoje umetničke dileme, probleme i nade, govori o okolnostima u kojima živi i stvara, o društvu i vremenu u kojem živimo, otkriva šta za nju znače pojmovi sreća i ostvarenost. Tu su i brojni inserti iz predstava koje se po dramama koje je napisala izvode na svim kontinentima.

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu. Serijal je autorka Olivera Milošević zamislila kao ogledalo ne samo savremene pozorišne umetnosti već i društvenih okolnosti u regionu i svetu.

Svaka od 14 epizoda posvećena je jenom umetniku, u petnaestoj govore svi zajedno: Biljana Srbljanović, Oliver Frljić, Jernej Lorenci, Dino Mustafić, Mirjana Karanović, Ozren Grabarić, Marko Mandić, Selma Spahić, Ivan Medenica, Nina Violić, Aleksandar Popovski, Maja Izetbegović, Ivana Sajko i Ermin Bravo.

Serijal će biti emitovan svake subote na Drugom programu RTS-a.

Autor i urednik: Olivera Milošević.
Snimatelj: Vladimir Đurić
Montaža: Bogdan Čurguz
Reditelj: Srđan Ćešić
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja.

broj komentara 0 pošalji komentar