Kremlj

Kremlj - centar Rusije, tvrđava vlasti čije zidine duže od pet vekova čuvaju državne tajne i štite njihove glavne nosioce. Posebno za ovu dokumentarnu seriju Federalna služba bezbednosti je skinula oznaku tajnosti sa mnogih najvažnijih dokumenata.

Dokumentarna serija Televizije Ostankino, Kremlj, zasnovana je na autentičnim arhivskim dokumentima specijalnih službi, jedinstvenim filmskim, video i foto dokumentima, kao i svedočenjima očevidaca i učesnika.

5. Moj prijatelj Leonid Iljič

Dvadesetogodišnji Aleksandar Rjabenko bio je određen za vozača šefa Dnjepropetrovskog oblasnog komiteta Leonida Iljiča Brežnjeva. Tri godine su radili zajedno. Godine 1941. rastavio ih je rat. Činilo se - zauvek. Nisu ni pomišljali da će ih sudbina ponovo spojiti.

Brežnjev je nastavio munjevit politčki uspon. Rat je završio kao general, načelnik političke uprave Četvrtog ukrajinskog fronta. Rjabenko je prvo bio posilni generala Gruševoja, a onda je postao komandir padobranske čete. Rat je završio sa činom kapetana. Kad se 1946. vratio sa fronta, Rjabenko se zaposlio u fabrici automobila. Brežnjeva je skoro zaboravio.

Sve je promenio slučajni razgovor starih prijatelja, generala Gruševoja i Brežnjeva. Tad je pomenuto ime hrabrog padobranca Saše Rjabenka. Sutradan, Brežnjev je naredio da nađu njegovog bivšeg vozača i Rjabenko je uskoro postao šef njegovog ličnog obezbeđenja i blizak prijatelj do kraja života.

broj komentara 0 pošalji komentar