Trezor: Na današnji dan emitovano u Trezoru

O Jovanu Šćekiću, zatim njegova emisija sa puta po Kini

Na današnji dan 2007. godine, emitovano je u "Trezoru"

O Džonu - O Džonu, kako su Jovana Šćekića zvali ukućana i intimni pijatelji, govore sa mnogo topline i još više uvažavanja  njegovi unuci Boris i Bojan i sin Jakša.
Jovan Šćekić (1921-2002) veliko je ime srpskog i jugoslovenskog novinarstva. Svoje novinarsko životno delo ostvario je u Televiziji Beograd (u RTB od 18. maja 1951. do penzije 31. jula  1985), u zahtevnom novinarskom žanru - političkom kontakt programu. Njegovi Aktuelni razgovori u samom su vrhu TV novinarstva: politički provokativni, sa osobenom dramaturgijom i direktnim pitanjima, postavljanim podjednako radnicim, lokalnim i saveznim rukovodiocima. Šćekić je voleo pun studio, zanimljiv dijalog i provokativne ličnosti u Studiju. Voditelj TV Dnevnika bio je nepunu godinu dana, a za to vreme učinio je glavnu informativnu emisiju agilnijom i prodornijom: promenio je generalnu najavu, povećao broj vesti, smanjio broj reči, vešto kombinovao događaje iz visoke politike i svakodnevnog života. I dopisnička mreža Televizije Beograd vezana je za ime Jovana Šćekića. Putovao je mnogo, podučavao mlade dopisnike i upućivao ih u tajne TV novinarstva. Dobitnik je nagrade za životno delo "Svetozar Marković", Nagrade za životno delo RTB, Orden zasluga za narod.

- Učesnici: novinar Jakša Šćekić, politikolog Boris Šćekić, student prava Bojan Šćekić
- Urednik istraživač Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, snimatelj Borislav Ristović, snimatelj zvuka Dragan Zoroski, montažer Zorica Blagojev, autor Bojana Andrić
- Snimano 04.10.2007, premijerno emitovano 31.10.2007, Redakcija za istoriografiju

Od Kineskog zida do Nankinga, 4. epizoda - iz serije Današnja Kina. U proleće 1971. ekipa televizije Beograd je provela dva meseca na putu po Kini, a Jovan Šćekić je nameravao da dočara gledaocima svakodnevni život u ovoj mnogoljudnoj zemlji, pa se tako vratio sa obiljem materijala i realizovao seriju reportaža o Kini. Pod tim utiskom boravka u Kini, a bila je u to vreme prava retkost boraviti i snimati u Kini, Šćekić je objavio knjigu Kako sam doživeo Kinu. Epizode su emitovane u crno beloj tehnici, a kako tada televizija prelazi na program u boji, ovo je prva epizodu  koju su gledaoci mogli da prate u koloru.
- Scenario i tekst Jovan Šćekić; snimatelj  Časlav Pantelinac; izbor originalne kineske muzike Vladimir Radulović; tonska obrada S. Rakočević, R.Vujić, V. Dodig; tekst čita Branislav Surutka; montažer Erna Banovac; redeitelj Dejan Kosanović
- Premijerno emitovano 28.01.1972, Redakcija dokumentarnog programa

broj komentara 0 pošalji komentar