Dramski ponedeljak: Ono malo časti

Kraj Velikog rata

Drugi naslov koji u novembarskom "Dramskom ponedeljku" emitujemo u okviru ciklusa "Kraj Velikog rata", 12. novembra 2018. na programu RTS 2 sa početkom oko 21 čas, je TV film "Ono malo časti", proizveden 2016. godine po motivima istoimene drame Bratislava Petkovića, a po scenariju i u režiji Filipa Čolovića.

Oktobra 2001. godine u Beogradu novinarka rubrike "Aktuelnosti" radi intervju sa Tanaskom Rakićem, sinom srpskog borca iz prvog svetskog rata Temeljka i bivšim udbašem, koji je i sam sada penzioner i živi povučeno u jednoj baraki.

Razgovor ih odvodi u 1953. godinu. Tanasko oživljava sećanje na tadašnji susret Milunke Savić, narednika srpske vojske i kapetana Blagoja Petrovića, koji se odigrava u jednoj beogradskoj kafani u vreme posete Nikite Hruščova Jugoslaviji.

Kroz evociranje uspomena iz Velikog rata, bitaka i ranjavanja kroz koja su prolazili, Milunka, Blagoje i Tanasko, uz preplitanje scena od 1914. do 2001. godine, ispovedaju priču o vremenima u kojima se, na sličan način, događaju istovetni zaboravi i nepravde onima koji su svoje živote časno polagali na oltar otadžbine.

Uloge tumače: Ljiljana Blagojević (Milunka Savić), Miodrag Krstović (Blagoje Petković), Toma Kuruzović (Tanasko Rakić), Nikola Rakočević (Tanasko Rakić, u mladim danima), Sonja Kolačarić (novinarka) i Vladimir Mihailović (fotograf).

urednik ciklusa: Marko Novaković
scenarista i reditelj: Filip Čolović
direktor fotografije: Periša Đinđić
scenograf: Dragoslav Ivković
kostimograf: Aleksandra Aleksandrić
kompozitor: Srđan Marković
montažer: Ivan Vasić
producent i glavni organizator: Dragana Bogdanović
proizvodnja: Radio Televizija Srbije 2016. godine

broj komentara 0 pošalji komentar