Novo Brdo: Grad srebrni u istinu i zlatni

Redakcija za kulturu i umetnost KUP-a premijerno prikazuje dokumentarnu emisiju "Grad srebrni u istinu i zlatni" posvećenu Novom Brdu, jednom od najznačajnijih i najvećih gradova srednjovekovne Srbije, s ciljem očuvanja i predstavljanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Novobrdska tvrđava je podignuta u 14. veku, na vrhu Male planine na Kosovu i Metohiji. Prvi put se pominje 1326. godine kao poznato rudarsko i trgovačko mesto u kome se živelo po zakonu grada Novog Brda. Bilo je poznato po velikom rudnom bogatstvu, posebno po glamskom srebru koje je u svom sastavu sadržalo i zlato.

Budući da u poslednjih pola veka nije bilo arheoloških istraživanja na Novom Brdu i da se sa sigurnošću nije znalo ko je grad podigao, najnovija istraživanja potvrdila su da na Novom Brdu nema tragova Rima i Vizantije i da je grad originalno delo srpskih vladara, odnosno da je grad izgradio srpski vladar. Na inicijativu srpske zajednice Opštine Novo Brdo, velike konzervatorske radove na tvrđavi je 2016. organizovao Unesko, dok je na konzervatorskim radovima angažovan arheolog dr Marko Popović iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Emisija "Grad srebrni u istinu i zlatni" je posvećena značaju i moći srednjovekovnog Novog Brda, razvoju rudarstva, trgovačkim vezama i kovnicama novca, utvrđenju i njegovoj arhitekturi, vladarima koji su stolovali u vreme kada je Novo Brdo postalo važno rudarsko, trgovačko i političko središte srednjovekovne Srbije, u vreme Lazarevića i Brankovića, ali i o tome ko su bili stanovnici grada, kako su živeli, čime su se bavili, šta nam govore otkrivene građevine i pokretni materijal: oružje, oruđe, predmeti od stakla i keramike, nakit i novac.

U emisiji učestvuju: dr Marko Popović, mr Gordana Simić, dr Vujadin Ivanišević, dr Vesna Radić i prof. dr Irena Špadijer.
Glavni i odgovorni urednik KUP-a: Nebojša Bradić
Autor emisije: Svetlana Ilić
Stručni konsultant: dr Marko Popović
Izvršni producent: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Snimatelj zvuka: Miljan Đukić
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Direktor fotografije: Periša Đinđić
Grafički dizajn: Bojan Filipović
Montažer: Milica Živojinović

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 14. dec 2018, 10:21) - Zak [neregistrovani]

Bravo

Poštovani,
samo što više ovakvih emisija, bravo!