Srpska ekonomija

U retrospektivi godine koja je za nama, u drugoj sezoni emisije "Srpska ekonomija" podsećamo na teme kojima smo se bavili.

Istraživali smo koliko su informacione tehnologije pomogle srpskoj privredi. Hteli mi to ili ne digitalizacija je uveliko počela, rekao je prof. dr Dragan Đuričin. Elektronsko povezivanje nezamislivo je u biznisu, sudstvu, katastru... Preneli smo vam i iskustva nekih evropskih zemalja - Austrije, Švedske, Finske.

Jedna od centralnih tema bio je i turizam u kojem je Srbija u 2018. postigla rekordne rezultate. Veći broj stranih, ali i domaćih turista kao i povećan devizni priliv podstiču u narednom periodu dalja ulaganja u tu privrednu granu, što, između ostalog, znači i promociju novih top destinacija, poručio je krajem prošle godine ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Iz prethodne godine izdvajamo još jedan dobar rezultat. Stopa nezaposlenosti u Srbiji bila je najniža do sada, a težimo da dostignemo evropski prosek od oko 10 odsto. O tome smo razgovarali sa Zoranom Martinovićem, direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje, ali smo predstavili i neke mlade, uspešne preduzetnike.

Žensko preduzetništvo je važno za razvoj srpske privrede. Kakav je položaj žena u biznisu pitali smo Brankicu Janković, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Za Srpsku ekonomiju govorila je na tu temu i ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović koja smatra da žena u preduzetništvu mora da se postavi kao lider.

I u sledećoj godini informisaćemo vas o najvažnijim događajima u ekonomiji u Srbiji i regionu, a pratićemo i svetske ekonomske trendove.

Urednica emisije: Danka Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar