Dramski ponedeljak: Laža i paralaža

Komedije Jovana Sterije Popovića

Treći naslov koji u okviru ciklusa "Komedije Jovana Sterije Popovića", a u treminu "Dramskog ponedeljka" u januaru, prikazujemo 21. 01. na programu RTS 2 je Sterijina komedija "Laža i paralaža", snimljena 1997. godine u režiji Slobodana Ž. Jovanovića.

"Laža i paralaža" jedna je od najpoznatijih Sterijinih komedija, u njoj Sterija izvrgava podsmehu onovremenu modu koja je vladala među varoškim gospođicama - čitanje ljubavnih romana, i udešavanje života po tim istim romanima.

U dom uglednog trgovca Marka Vujića dolaze dvojica prevaranata, Aleksa i Mita - lažni baron Golić i njegova sluga - s namerom da, ukoliko je moguće, izvuku neku korist od domaćina. Aleksine laži nailaze na plodno tle: Vujićeva kći Jelica, koja neprekidno čita ljubavne romane, zaljubljuje se u Aleksu, verujući u ovakvu njegovu reč.

I sam Vujić sklon je da prihvati Aleksu kao budućeg zeta, kada čuje Mitine hvalospeve upućene Alksi-baronu Goliću. Međutim, prevara biva osujećena kada se Jeličin verenik Batić uključi u raskrinkavanje gostiju, a posebno kada se sa optužbama pojavi i Marija, koju je Aleksa zaveo pa napustio...

uloge tumače: Vlastimir Đuza Stojiljković, Jadranka Nanić, Nebojša Kundačina, Slobodan Ninković, Milorad Mandić, Maja Sabljić.

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija: Slobodan Ž. Jovanović

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. jan 2019, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

Истина

Стерија и Нушић би и данас имали пуне руке посла.