Studio znanja: Energija

"Energija uma je bit života", kazao je Aristotel. Koliko puta ste čuli da ljudi kažu kako nemaju energije ili da je negde "dobra energija" misleći na raspoloženje, a mi ovoga puta želimo da fenomen energije razmotrimo sa aspekta fizike, sociofizike, medicine, psihologije, nutricionizma, ali i sporta, glume i muzike.

Ove nedelje želimo da otkrijemo kako kolebanje energije utiče na ljudski organizam, koji vidovi medicine mogu da budu delotvorni i koja je tajna dugovečne energičnosti, zato smo i ove nedelje pažljivo odabrali goste. Kako životni zahtevi crpe našu energiju i slabe naše telo i ćelije otkriće nam lekar profesor dr Arsen Ristić, kardiolog iz Kliničkog centra Srbije. Kada razmatramo sve što nam je u praksi potrebno da obezbedimo sebi da bi naša energija bila na visokom nivou, prvo i osnovno oko čega treba da se zamislimo je ishrana. Zato je naša gošća Vesna Zečević, nutricionista i dijetetičar, saradnik za ishranu u Predškolskoj ustanovi "Dečji dani". A kada smo razmišljali koga da zovemo da pitamo kako se jedan posao radi decenijama odmah smo se setili energičnog gospodina koji svoj posao radi ravno 80 godina - glumac Vlasta Velisavljević!

Energija može da menja oblike, ali se ne može kreirati niti uništiti. U nama je i svuda oko nas, ali i u svemiru. Mnogi su u zabuni kako da je zamisle, pa mi želimo da razotkrijemo tu misteriju. Zato u pomoć zovemo fiziku. Kako fizičari vide energiju, gde se sve može uočiti i kako definisati, objasniće nam fizičar Vladimir Veljić iz Instituta za fiziku.

Šta je mentalna energija, od čega zavisi, kako da je primenimo i da se izborimo sa lošim mehanizmima, reći će nam profesor dr Kristina Brajović Car sa Fakulteta za medije i komunikacije.

Na našoj maloj Nauci na sceni ove nedelje imaćemo praktikum, i to je novitet. Štos je u tome što želimo da prikažemo šta je to što svako od nas može svakoga dana da uradi za sebe da podigne nivo energije. U emisiji ćemo da prikažemo kroz to koje su nutritivne potrebe svakog od nas, zatim će naši gosti da nam objasne koja je gimnastika neophodna čoveku tokom čitavog života, zatim šta podrazumevamo pod mentalnom higijenom i trikovima za podizanje energije, a naravno po dobrom običaju muzika će nam davati ritam i podizati nivo energije.

Uložili smo energiju u to da pripremimo zanimljive sadržaje, a vi ostanite radoznali i pratite nas ove nedelje!

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar