Kulturni centar

Novo izdanje Kulturnog centra baviće se pojavom koja već duže vreme zaokuplja pažnju onih koji stvaraju kulturne sadržaje ali i onih koji te sadržaje primaju i o njima govore i pišu, takozvanim v.d. stanjem u institucijama kulture.

Šta znači biti vršilac dužnosti direktora ili upravnika, postoji li zakonski okvir koji propisuje dužinu trajanja takvog "stanja" i da li je to stanje vanredno ili, u nekim slučajevima, postaje redovno stanje u kulturi? O tome govore gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, v.d. direktora Doma kulture Studentski grad Boris Postovnik, sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Igor Jovičić, direktor Bitef teatra Miloš Latinović i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada.

Gost nedelje je reditelj Goran Marković.

Jedan gest mlade američke pop zvezde Tejlor Svift "zapalio" je internet, iznenadio mnoge i u fokus uveo fenomen muzičke publike. Dragana Pantić ispituje taj gest Tejlor Svift i odnos umetnika i publike u vremenu sveopšteg nadzora.

Otkrivamo u čemu je tajna dugovečnosti mjuzikla Jadnici. Na scenu Madlenijanuma pre deset godina postavio ga je reditelj Nebojša Bradić prema poznatom delu Viktora Igoa i tu predstavu publika već čitavu jednu deceniju rado gleda.

Poznato je da je umetnički posao usamljenička stvar ali desi se ponekad da namerno ili ne, nastanu neki dueti, umetnički parovi koje poveže ili vreme ili neka opsesivna tematika. Jedan takav primer imamo u galeriji Podrum Kulturnog centra Beograda a drugi je književne vrste i otkriva dva izuzetna pisca, Rumuna Mihaila Sebastiana i Nemaca Volfganga Hilbiga. Analiziramo fenomen teme praznika na filmu, slavu "ukletog" pisca Edgara Alana Poa koji je odavno postao i miljenik popularne kulture a koji ove godine ima dvostruki jubilej i otkrivamo šta će za dokumentarni film značiti još jedan festival kojeg će Beograd dobiti krajem januara, Dok.

Na Tankoj liniji između pozitivnog i negativnog utiska je pozorišni reditelj Zlatko Paković

Glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević
Urednica emisije: Marija Nenezić
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar