Slatki Beograd

U epizodi kadaif i opera šnit sa lavandom

Slatki Beograd, peti nastavak gledanog i voljenog serijala o najpoznatijim slatkišima Beograda i najpoznatijim poslastičarnicama Beograda, donosi priču o arapskoj poslastici kadaif, koja je nekad mogla da se nađe na sijaset mesta u prestonici, a sada samo na nekoliko. Ovaj kolač još može da se nađe u najstarijoj poslastičarnici Pelivan.

Kadaif je tokom vekova bio hrana koja je brzo vraćala snagu, a u desetom veku u Bagdadu su čak išle patrole koje su kod poslastičara proveravali da li se kadaif pravi na propisan način.

Naspram ovog tradicionalnog kolača, predstavlja se i jedan moderni kolač koji takođe može samo da se nađe na jednom mestu. Reč je o francuskom šnitu sa lavandom nazvanom Opera.
Autor serijala Aleksandar Gatalica razgovara sa Suhaibom Al-Šukeirom koji pravi kadaif i sa Lidijom Zore, mladom poslastičarkom koja kod nas jedina pravi kolač Opera. Šta čini tradicija u slučaju poslastičara Al-Šukeirom koji je peta generacija poslastičara koji čuvaju porodično ime Pelivan ili Pelivanović, a šta donose novi ukusi koje predstavlja mlada poslatičarka?

Ekipa serijala: Vasko Vasović, urednik fotografije, Dušan Podobnik, montaža slike. Urednik i voditelj Aleksandar Gatalica.

broj komentara 0 pošalji komentar