Svet budućnosti: Vozovi budućnosti

Zahvaljujući odvažnosti današnjih naučnika, izgleda da će život u budućnosti biti znatno drugačiji. Kako ćemo izgledati, gde ćemo živeti, šta ćemo učiti i raditi i kako ćemo stizati na posao... Kroz serijal "Svet budućnosti" (proizvodnja SI-BI-ES Njuz Prodakšn (CBS News Production)) predstavljena su dostignuća nauke čija primena još uvek deluje da je daleko od nas.

Zbog stalnog rasta cene fosilnih goriva postepeno ćemo morati da pređemo sa vožnje automobila na javni prevoz. Vozovi su najefikasniji i najjeftiniji vid prevoza ogromnog broja ljudi. Međutim, većina ljudi na njih gleda kao na relikvije iz devetnaestog veka. Ali vizionari širom sveta u vozovima vide neograničeni potencijal i ključ za rešenje jednog od najupornijih problema današnjice.

Da li će vozovi moći da zamene avione, naše omiljeno prevozno sredstvo za velike udaljenosti? Možda, ako budu bili dovoljno brzi. Jednu od najneverovatnijih novih tehnologija koja bi mogla da unese velike promene u gotovo sve oko nas predstavljaju izuzetno jaki, takozvani, supermagneti. U oblasti transporta uveliko imaju primenu. Voz maglev već jurca prugama brzinom od nekoliko stotina kilometara na čas, a biće još brži. To je primer nove tehnologije koja stalno napreduje i razvija se. I gorivo koje će pokretati vozove budućnosti uticaće na očuvanje životne sredine. Vodonik i solarna energija, kao i gorivo dobijeno iz otpada, biće pokretači vozova budućnosti.

Ali šta ako se ispostavi da je najmoćnije alternativno gorivo ono koje se nalazi upravo pod našim nogama? Šta bi bilo ako biste mogli vozom da otputujete na bilo koje mesto na Zemlji za samo četrdeset dva minuta? Komplikovano je, ali nije nemoguće. Biće u budućnosti, kažu naučnici.

O Vozovima budućnosti pogledajte u novoj epizodi serije Svet budućnosti, koja je na programu je 29. januara u 21.45 na RTS 2.

Urednik stranog programa Redakcije naučnog programa Marija Stevanović

 

broj komentara 0 pošalji komentar