Pred belinom: In memoriam Momčilo Antonović

U znak sećanja na slikara Momčila Momu Antonovića, koji je preminuo 23. januara 2019. godine, Redakcija za kulturu i umetnost reprizira emisiju Pred belinom - Momčilo Antonović, snimljenu 1999. godine.

Moma Antonović u emisiji govori o svom životu, umetničkom i pedagoškom radu, shvatanju umetnosti, kao i o mnogim drugim temama.

Prvu izložbu "Krovovi Kraljeva", Moma Antonović priredio je u svom rodnom gradu, još kao gimnazijalac, i posle odličnih kritika odlučio je da upiše Akademiju likovnih umetnosti.

Postdiplomske studije završio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Kao izuzetan pedagog radio je na Fakultetu likovnih umetnosti od 1973. godine prošavši sva univerzitetska zvanja, od asistenta za predmet slikarstvo i crtanje, do dekana.

Usavršavao se na studijskim putovanjima širom sveta i kao gostujući profesor predavao je na uglednim univerzitetima. Održao je više od 100 samostalnih izložbi i dobio mnoga priznanja, među kojima su nagrada 21. Oktobarskog salona i Oktobarska nagrada grada Beograda.

Svoj život Moma Antonović posvetio je slikarstvu, a u svoja dela uneo je i igru i maštu kao suštinu života i umetnosti, duhovnu širinu, humor i toplinu.

Urednik emisije Danijela Purešević
Reditelj Petar Nedeljković

broj komentara 0 pošalji komentar