Koridori

U Srbiji su u toku intenzivne pripreme za realizaciju novog investicionog ciklusa u infrastrukturi koji počinje ove godine i vredan je pet milijardi evra.

Novim investicionim ciklusom, koji treba da pomogne privredni rast zemlje, obuhvaćeni su projekti koji se odnose na izgradnju auto-puteva, železničkih koridora i vodnog saobraćaja. Ulagaće se i u projekte vazdušnog saobraćaja. Niški aerodrom "Konstantin Veliki" za Srbiju je strateški važan i Vlada Srbije će nastaviti da u njega investira kako bi se dodatno podigli kvalitet usluga i bezbednost, što je preduslov uspešnog poslovanja ove vazdušne luke i interesa avio-prevoznika da lete iz Niša.

Za realizaciju projekata u saobraćaju Investicioni okvir za Zapadni Balkan opredelio je za Srbiju bespovratna sredstva u visini od 44,4 miliona evra. Najveći deo novca odnosi se na investicioni grant za izgradnju prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, za koju je izdvojeno 40,6 miliona evra. Ukupna vrednost izgradnje deonice Niš-Pločnik, duge 33 kilometra, iznosi 212 miliona evra, a pored granta Investicionog okvira za Zapadni Balkan, novac za ovaj projekat biće obezbeđen iz zajma Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Er Srbija će kao nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, od juna ove godine uvesti redovne direktne letove tokom cele godine za sedam novih destinacija. Širenje međunarodne mreže destinacija Er Srbije predstavljaće logičan korak napred u skladu sa planovima ekspanzije srpske nacionalne avio-kompanije.

Urednik emisije: Goran Maslar

broj komentara 0 pošalji komentar
Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]