Obećanje

Dokumentarni film "Obećanje" autora Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića, proizveden u produkciji SEETV i Optimistic film-a u avgustu 2016, do sada je već osvojio 9 međunarodnih nagrada za dokumentarni film na festivalima u Srbiji, Francuskoj, SAD i Italiji. Film je prikazan na programima TV stanica u Španiji, SAD i Francuskoj.

Obećanje je film o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevu kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tržište.

Početkom prošlog veka Rogljevo je bilo neobično prosperitetno za jedno udaljeno selo u Istočnoj Srbiji. Vina iz Negotinske Krajine bila su prisutna na izložbama u Parizu, Londonu i Bordou, trgovina sa Evropom je cvetala. Danas, sto godina kasnije, ovaj kraj je siromašan i napušten. Iznenada, u mestu iz kojeg svi žele da odu, pojavila se francuska porodica sa entuzijazmom i verom da su pronašli jedan od najboljih vinskih regiona na Balkanu, a možda i u Evropi!

Dolazak stranaca uneo je novu dinamiku u uspavano selo: kod nekih meštana je probudio velike nade, a kod drugih - veliki otpor i nepoverenje.

Fascinirani podnebljem i arhitektonskom celinom starih vinskih podruma u Rogljevu i okolnim selima, Francuzi su odlučili da nesto pokušaju. "Kada smo prvi put došli, Rogljevo nam je izgledalo kao uspavana lepotica iz nekog prošlog, zlatnog doba. Rekli smo sebi, hajde da probamo da je probudimo", kaže Siril Bonziro, vinar iz Burgundije koji je svoju sudbinu vezao za Negotinsku krajinu.

"Dolazak Francuza skrenuo je pažnju na paradoks da ovaj kraj propada uprkos svom prirodnom bogatstvu", kaze Dušan Gajić, novinar i ko-autor filma Obećanje. "Ovaj film je i priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi."

"Očekujem da će ovo biti film koji inspiriše ljude, ali i koji će otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi Uspavanu Lepoticu iz začaranog sna, što na neki način predstvalja i ovaj naš region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata" - kaže reditelj i koproducent filma Željko Mirković.

Dokumentarni film ima verzije od 52 i 74 min. Projekat "Obećanje" podržali su Filmski Centar Srbije i fond "Kreativna Evropa" Evropske Unije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 22:52) - Ana [neregistrovani]

Bravo

Odlican film... Preporuka za jos jednu reprizu na Vasem kanalu

(sreda, 13. feb 2019, 11:55) - Borislav Jovičin [neregistrovani]

Bravo cista 10

Odlican dok.film