Kulturni centar

U trenutku kada je za nama upravo završen novopokrenuti Festival dokumentarnog filma DOK, a predstoji nam Martovski festival - dakle između najstarijeg i najnovijeg festivala od sada pet postojećih, postaje očigledno da je interesovanje za dokumentarni film veoma poraslo u poslednje vreme, da ima puno kvalitetnih filmova i da prisustvujemo fenomenu povratka gledalaca u bioskope zbog dokumentarnog filma.

O ovom fenomenu u razgovoru učestvuju: rediteljka Andrijana Stojković, dokumentaristkinja i docentkinja na predmetu dokumentarni film na FDU, Dragan Nikolić, scenarista i reditelj, dokumentarista i urednik filmskog programa u Domu omladine, Ivan Velisavljević, filmski kritičar i urednik arhiva i medija Akademskog filmskog centra u Domu kulture Studentski grad, kao i Zoran Popović, reditelj, osnivač Centra za vizuelne komunikacije "Kvadrat" i filmske škole Kvadrat, i pokretač Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih".

Aleksandar S. Janković će se nadovezati na temu emisije komentarišući novi film Pitera Džeksona, Oni nikada neće ostariti, Ana Tasić je bila na Festivalu evropskih scena u Remsu, profesorska Filološkog fakulteta u Beogradu, Jelena Pilipović, predstavlja svoj prvi roman, Divotnice, a Ivan Lončarević kompilaciju klavirske muzike, Klavirsko nebo. Videćemo još i performans umetnika Jusufa Hadžifejzovića, pažnju će nam privući i fenomen upotrebe svetla kao umetničkog materijala, a da je prošlo već sto godina od ubistva Rose Luksemburg podseća nas istoričarka, Ivana Pantelić.

Glavni gost emisije je pisac Vule Žurić, dobitnik ovogodišnje nagrade Zlatni suncokret, a za Tanku liniju o pozitivnim i negativnim utiscima u kulturi, govori ličnost godine prema izboru nedeljnika NIN-a, izdavač, Vladimir Manigoda.

Glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević 
Urednica emisije: Jasmina Vrbavac
Montažeri: Goran Mijić i Marija Arsenijević
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar