Srpska ekonomija

Trend odliva stanovništva iz Srbije u inostranstvo i dalje postoji. Naši državljani najviše odlaze u Nemačku, Švajcarsku, Austriju, Norvešku, a od prekookeanskih zemalja "drugu kuću" pronalaze u Americi i Kanadi.

Zato je Vlada Srbije formirala Koordinacioni tim za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija. Dr Vladimir Grečić godinama je ukazivao na problem seobe Srba, pre svega "odliva mozgova". On je jedan od eksperata u oblasti demografije i migracija koji pored predstavnika republičke vlade čine novoformirani Koordinacioni tim.

Tradicionalno posle februarskog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u martu sledi Kopaonik biznis forum. Ove godine forum se održava pod nazivom "Deset godina posle velike svetske ekonomske krize". O tome šta se očekuje na dvadeset i šestom po redu okupljanju stručnjaka iz različitih oblasti ekonomije i privrede za Srpsku ekonomiju govori Tolica Spasojević, uspešni privednik i član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije.

Koliko malim i srednjim preduzećima znači finansijska i stručna pomoć Razvojne agencije Srbije proverili smo sa Anom Žegarac, direktorkom Sektora za međunarodnu saradnju. Naša sagovornica ističe da je do sada podršku Agencije dobilo više hiljada preduzeća, kao i da je realizovano više od 1.500 ugovora čija vrednost premašuje dve milijarde dinara.

Predstavljamo vam regionalni projekat "100 najvećih" kojem se nedavno priključila i Srbija. Do sada je taj projekat uspešno realizovan u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. U rubrici "Tri pitanja za privrednike", o izazovima srpske privrede i konkurentnosti naših proizvoda na stranom tržištu razgovarali smo sa priznatim bankarskim stručnjakom Vojislavom Lazarevićem.

Urednica emisije: Danka Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar