Čuvari prirode kroz vekove

Druga epizoda: Eksploatacija - Homo Faber

U drugoj epizodi serijala Redakcije ekološkog programa "Čuvari prirode kroz vekove" reč je o eksploataciji prirodnih resursa tokom Industrijske revolucije.

Istraživali smo na koje načine je čovek, ponet novim izumima a naročito parnom mašinom, crpeo prirodne resurse. Prikazujemo kako je izgledalo čovekovo radno ali i uopšte životno okruženje dok su rudnici i fabrike radili 24 časa dnevno. Prikazujemo širenje gradova punih smoga i čađi a sve zarad napretka industrije. Parna lokomotiva bila je posebno interesantno otkriće za kraljicu Viktoriju za čije je vladavine industrijska revolucija doživela procvat, ali na žalost, na račun čistog vazduha, krčenja šuma, zdravlja ljudi, sablasnih gradova... O tome je pisao čuveni Čarls Dikens čijih se slikovitih redova podsećamo kroz iskustva junaka Pipa.

U prošlost smo se vratili i pričama stručnjaka za rudarstvo iz Bora. U Muzeju rudarstva i metalurgije saznali smo kako su rudu vadili Sasi, Turci i Francuzi i da li su u vidu imali stanje prirode. Saznali smo i da su prvi primitivni metodi vađenja rude iz ovih krajeva bili zapravo "najčistiji".

Osvrćemo se i na prva zakonska rešenja iz oblasti zaštite životne sredine u ovom periodu zbog čega je naša ekipa posetila Obedsku baru koja je drugo zaštićeno područje na svetu.

broj komentara 0 pošalji komentar