Eko perspektive

Plavo zeleni san profesora Čede Maksimovića

Ima li Srbija dovoljno mudrosti da postane vodeća zemlja u primeni novih tehnologija i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda? Plavo zelena tehnologija je idealno rešenje za našu zemlju, odgovorno tvrdi prof. Čeda Maksimović koji je sa svojim timom dokazao uspeh i održivost jedinstvene, najsavremenije i pristupačne tehnologije u Eko industriji.

Šta znači biti vrhunski stručnjak, naučnik vizionar shvatimo već nakon nekoliko rečenica u razgovoru sa prof. dr Čedom Maksimovićem. Rođen 1947. godine u Glamočanima, osnovne studije završava na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Na istom fakultetu je doktorirao i prošao kroz gotovo sva zvanja od asisteta do profesora. U dva mandata bio je prodekan fakulteta kao i upravnik Instituta za hidrotehniku. Karijeru je nastavio kao profesor na Imperijal koledžu u Londonu, gde je od 2018. u zvanju profesora emeritusa. Osnovao je i bio rukovodilac Međunarodnog istraživačkog centra za gradske vode čiji je pokrovitelj UNESKO. Vođen vizionarskim idejama i spoznajom da je veoma malo metoda koje su večne i da je budućnost većim delom već naš sledeći korak, profesor Maksimović širi oblast svog stručnog i naučnog delovanja na interakcije urbanih voda i zelenih infrastruktura kao ključnih elemenata plavo zelenih sistema.

Vremenom je plavo zeleni san profesora Čede Maksimovića prerastao u realnost jer je svet prepoznao neohodnu potrebu da se nova filozofija urbane arhitekture razvije u multidisciplinarna rešenja. Za istraživanje i razvoj inovacija, integrisana rešenja i povezivanje zelenih površina, vode i grada prof. Maksimović i njegov tim nagrađeni su Biznis grin tehnolodži priznanjem koje dodeljuje svetska organizacija Bussines green world.
Srbiji predstoji period u kome treba da izgradi više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Postojećim načinom planiranja, odlučivanja i rada za investicije i njihove troškove u Srbiji bi se uložila ogromna sredstva za tehnološki prevaziđena rešenja. Sa druge strane Plavo zelena rešenja nude multifunkcionalni pristup....

Koje, kakve i kolike su koristi od Plavo zelenih rešenja za Srbiju, čućete od profesora Maksimovića a saznaćete i zašto je Eko industrija biznis budućnosti.

Urednik Nataša Nešković

broj komentara 0 pošalji komentar