Borderland soundtrack - Padaj silo i nepravdo

U osmoj epizodi govori se o reaktuelizaciji revolucionarnih, radničkih, partizanskih pesama poput "Ay, Carmela", "Bilećanka", "Bella Ciao".

Analizira se i fenomen samoorganizovanih horova poput "Horkestra" iz Beograda, "Kombinata" iz Ljubljane, ili "Raspejanih Skopjana" koji već godinama unazad ukazuju na važnost muzičkog udruživanja u "glasnom" izražavanju otpora, društvene kritike, ali i pozivanja na solidarnost i humanost na postjugoslovenskom prostoru.

Govore: Ana Hofman (etnomuzikološkinja), Vida Đokić, Ružica Vrhovec, Srđan Cvetković , Miloš Vlalukin (Horkestar),  Polona Vida Čeligoj, Makismiljana Ipaveci Ksenija Jus (Hor Kombinat), Kristina Lelova i Damjan Zdravev (Hor Raspejani Skopjani), Darko Rundek, Zoran Predin, Gregor Tomc, Boris Dežulović i drugi.

Serijal dokumentarnih TV emisija "Borderland soundtrack" autorke Brankice Drašković bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika u 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala predstavljaju različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Dramaturški tok emisija podcrtava saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh "sedme republike" kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru.

Serijal je inspirisan knjigom "Sedma republika" Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

 

broj komentara 0 pošalji komentar