Pristupačan program: Kvadratura kruga - Islam Grčki (SZJ)

Islam Grčki je do 18. veka nosio naziv "Sed Islam", bio je poslednji bedem islama i najzapadnija tačka Osmanskog carstva ali i mesto odakle je u svoje ratne pohode protiv Osmanlija odlazio Stojan Janković, vođa uskoka u Dalmaciji.

U Islamu Grčkom i danas stoji kula Stojana Jankovića koju je, kao i plemićku titulu, dobio od Mlečana, za svoje zasluge u borbi protiv Turaka.

U toj kuli čuva se deo istorije ovog mesta ali i sećanje na pisca Simu Matavulja koji je bio učitelj u Islamu Grčkom, kao i na pisca Vladana Desnicu, koji je u njoj stvarao i čijoj porodici je u nasleđe kula pripala.

slam Grčki je pre rata bilo najveće selo u opštini Benkovac i u njemu je živelo oko 1.500 Srba. Posle rata u njega se vratilo manje od sto ljudi.

Pre akcije "Oluja", u Islamu Grčkom svi su živeli od poljoprivrede, od proizvodnje i prodaje voća i povrća koje je odande stizalo do svih većih pijaca u Hrvatskoj.

Islam Grčki ima najplodniju zemlju u Dalmaciji i pre rata, hektar zemlje je dostizao neverovatne cifre - od 50.000 do 100.000 maraka.

Kako i od čega žive oni koji su se vratili u Islam Grčki i kakvu budućnost ima ovo selo, saznaćete u novom izdanju emisije "Kvadratura kruga".

Urednik emisije: Branko Stanković

broj komentara 0 pošalji komentar