Trezor

Sećanja na profesora ETF-a Petra Pravicu i direktora programa Vladislava Mitrovića

Prof. dr Petar Pravica, profesor i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, predsednik Jugoslovenskog odbora IAESTE i Nacionalnog komiteta IAESTE Srbija (Novi Sad, 27.09.1931 - 26.04.2019)

Slatka muka oko zvuka, prvi deo - Osnovni pojmovi za razumevanje triptiha pod istim naslovom su:  Udruženje audio inženjera (AES), jedino profesionalno društvo posvećeno isključivo audio tehnologijama, osnovano je u Sjedinjenim Američkim Državama 1948, a danas je međunarodna organizacija koja ujedinjuje audio inženjere, kreativne umetnike, naučnike i studente širom sveta promovišući napredak u audio tehnologiji. Srpska AES sekcija je nastala 1991. godine, kada je i primljena u članstvo matičnog Međunarodnog udruženja. Zahvaljujući velikom entuzijazmu pojedinaca i želji da se promoviše struka Srpska AES sekcija već 25 godina neguje tradiciju okupljanja i razmene znanja i iskustva inženjera koji se bave akustikom i audio tehnologijama. TAKTONS podrazumeva Međunarodno takmičenje profesionalnih snimatelja zvuka za najbolji snimak iz Javnih radiodifuznih servisa, Međunarodnu izložbu proizvođača vrhunske profesionalne audio opreme, predavanja iz oblasti akustike, audiomerenja i snimanja zvuka sa prezentacijama novih tehnoloških dostignuća. Ovu jedinstvenu manifestaciju organizovao je Radio Novi Sad pod pokroviteljstvom Jugoslovenske Radio Televizije u godinama između 1982. i 1990. Nestajanjem JRT-a usledila je pauza od 11 godina, a zatim je sa kratkim prekidima i teškoćama, TAKTONS ustalio svoju bijenalnu redovnost u Novom Sadu. O svemu tome i o ličnim iskustvima, uzorima, vlastitim otkrićima i priznanjima govoriće se na skupu izuzetnih stvaralaca iz oblasti inžinjeringa i dizajna zvuka.

- Učesnici: Prof dr Husnija Kurtović, prof. dr Petar Pravica, dipl. inž. Milan Orlić, nekadašnji tehnički direktor Radio Beograda; dipl. inž. Zoran Kecojević, direktor Lola audio d.o.o; Goran Šakota, direktor AVC-PRO;  Dejan Todorović, direktor Dirigent acoustics; dipl. inž. Mirjana Mihajlović, glavni inženjer audio tehnologije RTS
- Incijator i domaćin skupa, snimatelj i montažer Zoran Bulović
- Snimano 15. oktobra 2017. u "Bul-Pro Studiju"; premijerno emitovano15.01.2018. u "Trezoru"

In memoriam Vladislav Mitrović - Vladislav Mitrović (Svilajnac 31. mart 1923 - Beograd, 05. jun 2012) je završio Pravni fakultet u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1945. u požarevačkom listu "Reč naroda" kao urednik. Od 1946. do 1951. bio glavni i odgovorni urednik "Studenta". Od proleća 1952. do proleća 1956. bio je  urednik spoljno-političke rubrike u Radio Beogradu. Od 1956. učestvuje u organizovanju novog medija - televizije: prvo kao glavni urednik Informativnog programa, a od 1959. godine direktor programa. Prvog decembra 1962. vraća se štampanom mediju, u "Politici" je urednik Unutrašnjeg sektora, zatim zamenik glavnog urednika i tu i završava svoju profesionalnu karijeru 1986. godine. Bio je sekretar Udruženja novinara Srbije, narodni odbornik Skupštine grada, i jedan od osnivača Fudbalskog Kluba "Crvena zvezda". Bio je dragocen saradnik Redakcije za istoriografiju, a na svečanosti povodom 50 godina rada Televizije Beograd kao jedan od najstariji članova TVB zasadio je brezu ispred prvog Studija na Sajmu. Za današnju emisiju korišćena je izjava Mitrovića za emisiju Oni su bili prvi.
 - Snimano 30.06.2005, premijerno emitovano 23.08.2005; Redakcija za istoriografiju, urednik Bojana Andrić

broj komentara 0 pošalji komentar