Institucije Srbije u Velikom ratu

Pošta Srbije u Velikom ratu - Vesnik sreće i nesreće

U okviru obeležavanja stote godišnjice Velikog rata Kulturno obrazovni program RTS je uz pomoć Ministarstva kulture Vlade republike Srbije realizovao seriju od 7 emisija o funkcionisanju najvažnijih državnih institucija Srbije u ovom, do tada, najvećem ratnom sukobu u svetu.

Treća epizoda posvećena je Pošti Kraljevine Srbije tokom Prvog svetskog rata. Pošta kao institucija ima jednu od najznačajnijih uloga u mirnodopskim uslovima, a u ratnim uslovima, dobro organizovana pošta je nezamenljivi činilac i na vojišno i na pozadinskom delu.

O značaju pošte za državu govori i to da je Srbija, kao znak samostalnosti, sultanskim Hatišerifom 1830. godine, pored prava da otvara svoje škole, bolnice, štamparije, stekla pravo i da organizuje svoju poštu.

U ovoj epizodi gledaoci će imati priliku da saznaju niz do sada nepoznatih, ili malo poznatih podataka o Pošti Srbije u Velikom ratu, da vide mnoge nepoznate fotografije iz tog perioda kao i bogatu dokumentaciju. Sa koliko ozbiljnosti je država Srbija pristupala organizovanju svojih institucija govori, pored ostalog, i to što je za izradu šifarnika za odvijanje vojnog poštanskog saobraćaja angažovala najvećeg srpskog matematičkog genija Miku Petrovića-Alasa. U prilog dobroj organizovanosti govori i podatak da je Vlada i Vrhovna komanda, kada je država izgubila teritoriju, posle nezapamćenog stradanja tokom povlačenja preko albanskih planina, čak pre nego što se sa vojskom i izbeglim stanovništvom, prebacila na Krf, organizovala koliko-toliko funkcionisanje poštanskog saobraćaja. Pored PTT muzeja Srbije i kustosa Ljiljane Đorđević, dragocenu saradnju realizaciji emisije, osobito u istraživačkoj fazi, pružio je i prof. dr Milan Radovanović, kao i druge institucije i pojedinci.

U emisiji učestvuju i glumci Katarina Arsić i Nebojša Dugalić.

Scenarista i autor serije je Milica Bajić Đogo, direktor fotografije Vasko Vasović, montažer je Obrad Popović, a režiju potpisuju Lela Janić i Milica Bajić Đogo.

broj komentara 0 pošalji komentar