Dramski ponedeljak: Poslednje sovuljage i prvi petli

Klasici televizijske drame - Sveta Lukić

Treći naslov u "Dramskom ponedeljku" u junu, iz ciklusa koji smo naslovili "Klasici televizijske drame - Sveta Lukić", biće televizijski film "Poslednje sovuljage i prvi petli". Film je snimljen 1983. godine u režiji Zdravka Šotre, a emitujemo ga 17. juna 2019. godine.

TV film "Poslednje sovuljage i prvi petli" odigrava se u Beogradu, krajem Drugog svetskog rata. Dok se vode borbe za oslobođenje grada u vili porodice Stričević na Dedinju okupljaju se pripadnici tri generacije. To su predstavnici predratne buržoazije, kao i njihova deca koja slute novo doba i koja su povezana sa skojevcima. Stariji su zbunjeni i očekuju dalji ravoj događaja priželjkujući obnovu nekadašnjih društvenih odnosa.

Neizvesnost se povećava kada u kuću bane Marko, član porodice, koji je upravo napustio svoju četničku grupu tražeći spas u bekstvu. Tokom duge noći, uz topovsku paljbu i detonacije, razvijaju se do kraja krizne situacije i sukobi u porodici. Veliki istorijski događaj - oslobođenje i revolucionarni pokret - prelama se u sudbinama pojedinaca najavljujući slom građanskog društva i uspostavljanje novog poretka.

Uloge tumače: Branka Petrić, Svetlana Bojković, Žika Milenković, Olivera Ježina, Kapitalina Erić, Miodrag Radovanović i Mirjana Joković

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija: Zdravko Šotra
scenario: Sveta Lukić
direktor fotografije: Miroslav Vorkapić
scenograf: Predrag Nikolić
kostimograf: Vera Stojanović

broj komentara 0 pošalji komentar