Institucije Srbije u Velikom ratu

Vlada i Vrhovna komanda Srbnije u Velikom ratu, drugi deo

Obeležavajući stotu godišnjicu Prvog svetskog rata, čovečanstvo odaje poštu milionskim žrtvama ovog, do tada najvećeg ratnog sukoba u svetskoj istoriji, koji je baš zbog toga još od savremenika nzvan Velikim ratom.

Upravo zbog tih milionskih žrtava zadatak istoričara je da, uvažavajući i milione sačuvanih istorijskih izvora, i poštujući naučne metode, ponude što pouzdanije tumačenje Velikog rata.

Jer, rat nisu samo čuvene pobede, velike vojskovođe i strategije. Rat je i veliko stradanje, pogibija i vojnika i civila, rat su zločini, razaranja i svake druge patnje koje uvek opominju savremeni svet s nadom da se tako nešto nikada ne ponovi.

U okviru programa obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije, Kulturno obrazovni program RTS realizovao je seriju o funkcionisanju najvažnijih državnih institucija Srbije tokom Velikog rata.

Pored reportaža o Pošti Srbije, Srpskoj državnoj železnici, Vojnom arhivu, Narodnoj banci, dve epizode posvećenu su putu i radu Vlade i Vrhovne komande.

Ova dokumentarna emisije, utemeljena na istorijskim faktima, potkrepljena bogatom dokumentacijom, istorijskim izvorima, uz stručnu saradnju eminentnih istoričara, naučnih radnika i istraživača prati hronološki put Vlade i Vrhovne komande od početka rata, napada na Srbiju, velikih bitaka, teških istorijskih odluka, putem nezapamćenog stradanja prilikom povlačenja, života u egzilu, do konačne pobede i povratka u otadžbinu.

U ovom, drugom delu, reportaža se bavi Organizovanjem vojske i države na van otadžbine, koje je usledilo posle nezapamćenog stradanja prilikom povlačenja i prebacivanja na ostrvo spasa, Krf. Bio je to jedinstven slučaj da jedna država funkcioniše van svoje teritorije u svim državnim nivoima.

Gledaoci će imati priliku da saznaju niz nepoznatih činjenica iz perioda rada na Krfu, sa Solunskog fronta, podatke o samom proboju Solunskog fronta i povratku u otadžbinu.

Prvi put, gledaoci će imati i priliku da čuju i originalni snimak pesme Pevačkog zbora "Jorgovan" srpskih dobrovoljaca iz Amerike, koja je snimljena neposredno posle Prvog svetskog rata.

Urednik i scenarista je Milica Bajić Đogo, direktor fotografije Vasko Vasović, montažer Obrad Popović, režija Lela Janić i Milica Bajić Đogo.

broj komentara 0 pošalji komentar