Nauka 2019: Skrivena moć magičnog pića

Prva saznanja o lekovitosti vina zapisao je Hipokrat koji je nekim vrastama ovog pića pripisivao moć jačanja organizma. Iako je od tada prošlo više od dve hiljade godina i danas se traga za preciznim odgovorom na pitanje da li se vinu mogu pripisati lekovita svojstva i koja supstanca u ovom piću je za to odgovorna.

Krajem XX veka u nekim sortama crvenog vina otkriven je resveratrol koji pripada grupi polifenola sa jakim antioksidativnim i antiinflamatornim dejstvom. Od tada do danas resveratrol je postao jedan od najistraživanijih supstanci a mnogi ga smatraju odgovornim za "francuski paradoks".

Istraživanja na životinjama pokazala su da resveratrol širi krvne sudove a dalja ispitivanja pokazaće da li bi mogao da se koristi i za lečenje hiprtenzije. U tom slučaju potreban je preparat koji će organizam čoveka najlakše i najbolje usvojiti a naučnici u svetu na tome intenzivno rade.

Koje sorte grožđa su najbogatije resveratrolom, na koji način on deluje i da li je tačno da je najdelotvorniji u sadejstvu sa ostalim sastojcima vina pitali smo naučnike i istraživače sa medicinskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu. U emisiji ćete saznati i odgovor na pitanje da li je moguće napraviti medicinsko vino koje bi u jednoj čaši sadržalo, optimalne količine resveratrola koji smo postavili istraživačima na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Urednik emisije Aleksandra Šarković
Montažer emisije Milica Živojinović

 

broj komentara 0 pošalji komentar