Nek Čand i Stenoviti vrt

Stenoviti vrt je neobična ambijentalna celina koja se prostire na oko 25 jutara zemlje sa oko 2200 skulptura, koje je uradio samouki vizionar - Nek Čand u Čandigaru, glavnom gradu Pendžaba i Harijane, na severu Indije, kao svratište svojih snova, izgubljenog detinjstva, kao svoje imaginarno kraljevstvo.

Počeo je 1951. godine, kada se u potrazi za poslom zaustavio u Čandigaru, tadašnjem velikom Le Korbizjeovom gradilištu. Dobio je posao čuvara gradilišta. S druge strane, želeo je da napravi sećanje na staro, tradicionalno, koje je bilo lomača novog modernog, sećajući se svojih prašnjavih puteljaka izgubljenog zavičaja.

Jedan deo džungle nije bio obuhvaćen urbanističkim planom. Svakoga dana, počev od 1951. godine, u potpunoj tajnosti, sve do 1975, kada je slučajno otkriven, Čand je odlazio u obližnje brdo Šikvalik pod Himalajima i reku Gadžar i donosio raznobojno kamenje, ali i lomljenu keramiku i neobične delove odbačenog industrijskog otpada i šuta. Od maltera i krhotina keramike, starih točkova od bicikli, sedla ili osigurača, krenuo je da stvara oblike. Za razliku od geometrizovanih sektora Le Korbizjeovih, njegovi "sektori" su bili krivudavi, zaobljeni, organski.

Tako je nastao Stenoviti vrt - spoj fantastične, imaginarne arhitekture i skulpture, koju čine svodovi napravljeni od mokrih džakova i maltera, nekoliko vodopada, kolonada monumentalnih ljuljaški, skulptura, koje se prostiru pod vedrim nebom u senci eukaliptusa, manga, u društvu životinja koje slobodno oko njih šeću. Metafora primordijalnosti, jedinstvo floralnog, zoomorfnog i atropomorfnog.

Stenoviti vrt je Čand zamislio kao laboratoriju kreativnosti, želeći da stvaralaštvo ne bude samo privilegija elite, već da slobodno može da stvara ko želi. U Stenovitom vrtu se i danas stvara.

Film "Nek Čand i Stenoviti vrt", u produkciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, a pod pokroviteljstvom Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade Indije u Beogradu, napravljen je u znak zahvalnosti za donaciju 20 skulptura iz Stenovitog vrta Muzeju naivne i magrinalne umetnosti u Jagodini. Autor filma, direktorka ovog Muzeja, Nina Krstić, koja od studentskih dana istražuje Čandovo stvaralaštvo, učinila je da ono postane poznato i našoj publici. Prilikom boravka u Stenovitom vrtu, krajem 2017. godine, u danima kada meštani slave rođendan umetnika, napravljeni su prvi kadrovi ovog izuzetnog filma.

Autor i narator: Nina Krstić
Snimatelji: Jovan Milinov S.A.S, Bratislav Marković, Dejan Milošević
Izvršni producent: Milan Nikodijević

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 19. jul 2019, 23:13) - Vera [neregistrovani]

Predivna emisija

Sjajna emisija. Uzivala sam!