Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Jevrejski recept za uspeh

Mnogi govore da mora da postoji nešto što Jevrejima daje oreol uspešnosti u poslu. Često to ljudi nazivaju jevrejskim lobijem gde se podrazumeva da Jevrejin Jevrejinu u poslu pomaže i daje mu veću mogućnost nego drugim partnerima. Takve tvrdnje su više domen mašte i predubeđenja, a suština je možda u jevrejskom receptu poslovanja.

Boraveći u Tel-Avivu u porodici Majkla Štrausa koji je na čelu porodične korporacije saznajem nešto o tom načinu, može se reći - receptu. Porodična fabrika hrane nastala je kao prva takve vrste na prostorima Izraela. Zadržala je do današnjih dana višegodišnji primat a to nije bilo lako u ekspanziji mnogih domaćih i inostranih kompanija.

Poznati po proizvodnji mleka, mlečnih proizvoda, maslinovog ulja, čokolade, kafe mnogima u svojoj zemlji i u svetu pretstavljaju uzor u kvalitetu i dugoročnosti. Kako glasi taj recept? On se ne sastoji samo u recepturama već je suština u načinu mišljenja kako se jedan posao razvija.
Majkl Štraus mi to objašnjava kroz svoju životnu priču. On ne veruje u nagla bogaćenja i smatra da je mngo teže zadržati kapital nego ga stvoriti. Objašnjava svoj metod rada i svoj princip oslanjanja na stručne saradnike i odnos koji ima prema njima.

Ono što je zanimljivo, čuva svoje recepture, a ja ulazim u deo za proizvodnju pod punom zaštitom bez prava ulaska gde se nalazi njihova porodična tajna a ona se sastoji u receptu "kako napraviti šlag koji stoji i ne pada". Emisija daje atmosferu poslovanja u Izraelu a u isto vreme je i kratak kurs za biznismene koji pomaže u rešavanju često ishitrenih odluka.

Autor Mira Adanja Polak

broj komentara 0 pošalji komentar