Čovek i predeo: Na Zlatnom jezeru

Kraj magistralnog puta koji vodi od Kruševca ka Kopaoniku, Raškoj oblasti i Kosovu i Metohiji, u predivnom kanjonu koji je formirala reka Rasina, smestilo se jezero Ćelije. U narodu je još poznato i pod nazivom Zlatno jezero.

Brojne su se priče isplele oko tog jezera i već zauzele mesto u legendi. Sećanja sežu sve do 1971. godine kada je neko, bez znanja meštana odlučio da pravi veštačko jezero.

Reka Rasina je na granici Zlatarske klisure i Rasinske kotline, 1972. godine, pregrađena branom visine 55 metara čime je započeto formiranje akumulacije "Ćelije". Punjenje akumulacije je okončano 1979. godine. Voda je tada bila izuzetno visokog kvaliteta, pa je jezero "Ćelije" proglašeno vodoizvorištem prvog ranga.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je započeo opsežnija istraživanja i valorizaciju ovog prostora 2005. godine na inicijativu opštine Kruševac u cilju očuvanja kvaliteta vode koja služi za vodosnabdevanje.

Istraživanja ovog prostora i izrada Studije zaštite jezera Ćelije završena je 2007. godine, ali nažalost tada nije bilo volje da se ceo postupak i završi.

Ovog leta, pridružili smo se na terenu biolozima, ornitolozima, ihtiolozima, ekolozima i prostornim planerima iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Bio je to tek drugi izlazak stručnjaka i istraživača na teren zbog ponovne valorizacije, a veruje se da će uskoro biti završena nova studija i da će jezero Ćelije biti stavljeno pod zaštitu kao predeo izuzetnih odlika.

Scenarista: Milica Barjaktarević

Urednik: Jelena Radović Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar