Vavilon

Pesnik Dejan Aleksić, dobitnik je prestižne nagrade, možda i najveće pesničke nagrade kod nas, Vasko Popa. On iz svoje nagrađene zbirke pesama Radno vreme raja, čita pesmu Putopis, a o njegovom stvaralaštvu govori prof. dr Dragan Bošković.

 

 

U septembarskom Vavilonu, moguće je pogledati i intervju sa Vesnom Kapor koja je za novu zbirku priča, Venac za oca, dobila nagradu Danko Popović, a poznata je po svojoj lirskoj prozi koja se uspešno upliće sa epskim narativom.

Prof. dr Biljana Dojčinović, zaslužna za prošlogodišnju konferenciju održanu na Filološkom fakultetu u Beogradu na kojoj je glavni gost bio jedan od vodećih svetskih pisaca, britanac Ijan Makjuan, govori o novom romanu ovog pisca, Mašine kao ja, provokativnoj priči koja promišlja mogućnost prisustva androida u životima ljudi.

Početkom septembra u regionu se prati i ko će dobiti nagradu Meša Selimović za najbolji roman napisan u protekloj godini na svima razumljivom jeziku u Srbiji, BiH, Crnoj gori i Hrvatskoj. U Tuzli je tu titulu ove godine ponela Senka Marić, spisateljica iz Mostara za roman Kintsugi tijela koji priču žene obolele od kancera, prati od obolevanja do izlečenja.

Vavilon preporučuje gledaocama ovoga puta i dva izvrsna sajta - internet časopis Libartes koje uređuju i osmišljavaju Milena Ilić Mladenović, Marijana Nikolajević i Aleksandra Jovičić. Drugi portal koji je za svaku preporuku i gde se mogu naći i kvalitetni besplatni sadržaji je inostrani sajt Otvorena kultura.

U rubrici Putopisi, ovoga puta, Vavilon predstavlja knjigu Rečnik zaljubljenika u Indiju Žan-Klod Karijera koja naši čitaoci već odlično poznaju po knjigama Razgovori s Dalaj Lamom, Ne nadajte se da ćete se rešiti knjiga i Rečnik gluposti i grešaka u rasuđivanju.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac

Režija: Marko Šotra.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]