Studio znanja: Pupinizacija

Bio je Srbin koji je ostvario američki san, naučnik i izumitelj koji je za sobom ostavio veliko delo, najbolji lobista koga je Srbija imala u Americi, humanista, mecena, pisac. Sebi je nadenuo srednje ime Idvorski zbog ljubavi prema otadžbini i poreklu. Govorimo o Mihajlu Idvorskom Pupinu na 165. godišnjicu njegovog rođenja.

Verifikovao je mnogo vrednih patenata, proučavao elektromagnetne fenomene, elektičnu rezonancu, pronašao X zrake, a njegov najpoznatiji pronalazak su kalemovi, kojima je povećao domete telefonskih linija.

Učestvovao je u formiranju NASE, bio predsednik Njujorške akademije nauka, institucionalizovao fiziku u Americi, a takođe bio je i član Francuske akademije i Srpske kraljevske akademije nauka i umetnosti. Imao je 18 titula doktorata i počasnih doktorata.

Sa našim gostima rasvetlićemo lik i delo Mihajla Pupina. To su: profesor dr Milan Raspopović, jedan od osnivača Matematičke gimnazije, profesor dr Branko Kovačević, sa Elektrotehničkog fakulteta i dr Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" Pančevo.

O Pupinovom liku saznaćemo i od Petra Petrovića, višeg kustosa u Narodnom muzeju i čuvara legata Mihajla Pupina. Ugostili smo i Savu Sajka, reditelja animirano-dokumentarnih filmova "Mihajlo Idvorski Pupin - put ka svetlosti" i "Put prema svetlosti". Fotelja nam je ovoga puta rezervisana za istoričara nauke Aleksandru Ninković Tašić, predsednicu Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin".

Naravno neizostavni deo emisije je i muzika. Ugostili smo i Modus Vivendi kvartet, koji će nam dočarati muziku epohe.

Pupin je često govorio: "Čovek mora biti položen na tri stuba: dva su nauka i religija, a treći, onaj najvažniji, na koji se oslanja duh čovečiji, je umetnost". Zato je naš gost i Bora Dugić, majstor frule, koji će nam govoriti o Pupinovom kolu i pastorali, koji su deo našeg kulturnog nasleđa.

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj: Vinka Marinović
Kovoditelj: Jovana Arsenović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar
Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]