Trezor: Nevidljivi Trezor

Povodom sto godina od rođenja Milutina Čolića

Milutin Čolić, novinar, filmski kritičar i publicista (Potočanje, 11. septembar 1919 - Beograd, 22. februar 2009)

Sto godina Milutina Čolića - Milutin Čolić, studirao na Filozofskom fakultetu u Beogadu, bavio se pozorištem, filmom i novinarstvom. Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Užicu, pozorišni i filmski kritičar "Glasa" i "Politike", objavljivao u časopisima "Književnost", "Delo", "Filmska kultura", "Naša stvarnost". Objavio je više knjiga i studija o filmu. Jedan je od osnivača FEST-a.

U prvom prilogu, u spomen na Milutina Čolića, prikazuju se inserti televizijskih emisije Film po Jus-u (emitovano 07.11.1969) a učestvuju Žika Bogdanović, Milutin Čolić, Dušan Stojanović, sagovornik Slobodan Novaković. Ceo prilog je sniman na stepeništu zgrade Televizije Beograd u Aberdarevoj, koje je 30 godina kasnije porušeno u Nato bombardovanju.

U drugom prilogu je insret iz serije Film danas, tačnije izjava Milutina Čolića snimljena na jednom prijemu na 25. Kanskom filmskom festivalu, maja 1972. (voditelj Miloš Radivojević, učesnik Milutin Čolić)
- Pripremili Marijana Cvetković, Goran Ergarac, Aleksandar Andrijevski, Bojana Andrić
- Premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

Sedma umetnost - jedna emisija iz poznate serije Trećeg kanala. Povodom četvrt veka festivala, urednik i voditelj Snežana Zarić, razgovara sa filmskim kritičarem i publicistom Milutinom Čolićem, jednim od osnivača Međunarodnog beogradskog filmskog festivala FEST. Saznaćemo kako je nastao FEST i o onome što se događalo tokom 25 godina u Beogradu - na koje se sve načine dolazilo do premijernih filmova, kako su velike filmske zvezde stizale na festival i šta uopšte FEST znači u našim životima. U emisiji su prikazani inserti iz filmova Tajne i laži, Point blank, Odiseja u svemiru, Konje ubijaju zar ne i celovit dokumentarni film Miće Miloševića snimljen na prvom Festu 1971. godine održan pod sloganom "Hrabri novi svet".  U posebnom prilogu je arhivska storija sa izjavama Miroljuba Vučkovića i Borislava Anđelića.

- Učestvuju: Milutin Čolić, sagovornik Snežana Zarić
- Urednik i voditelj Snežana Zarić, producent Dragan Jović; organizator Saša Marčec; scenograf Miroslav Jevtović; tehničko vođstvo dipl.inž. Mirko Đorđević; mikser tona Saša Trišović; mikroman Miljan Miljanić; dizajner svetla Branko Ranđelović; el. grafička obrada Zoran Ljepota; glavni kamerman Saša Šarković; sekretarica režije Milica Zlatković; realizator Ana Nikolić
- Premijerno emitovano 16.01.1997, Proizvodnja 3K RTS, odgovorni urednik Stefan Grubač; reprizirano u "Trezoru" 26.02.2010
 

broj komentara 0 pošalji komentar