Pravo na sutra: Porodično imanje put ka uspehu

Padine Kopaonika i Mokre Gore nisu puste. Mnoga sela su oživela jer su pojedine porodice odlučile da žive od poljoprivrede. Da se vrati na porodično imanje odlučila je i porodica Rašković pre nekoliko godina i kažu da je to bila dobra odluka.

Slobodan i Bojana se bave stočarstvom, proizvode zdravu hranu za svoje potrebe a od viška zarađuju. Svi žele zdravu domaću hranu pa nemaju problem sa plasmanom. Njihova tri sina odrastaju u prirodi a četvrta beba je na putu. U Drenu ima dece, i to je dobar znak za budućnost u tom delu Ibarskog Kolašina. Iako su udaljeni nekoliko kilometara od Zubinog Potoka, to im ne predstavlja problem jer imaju asfaltiran put.

Povoljni su uslovi za pčelarstvo, a u poslednjih nekoliko godina proizvodeći med izdvojio se Igor Lazarević. Za kvalitet meda osvaja domaća i međunarodna priznanja. Pčelarstvo je zavoleo uz oca, pa se poslednjih pet godina intenzivo bavi proizvodnjom meda i drugih proizvoda. Poseduje 600 košnica. Za uspeh je kaže potrebo da volite posao koji radite a na kraju će doći i zarada. U znak podrške svima koji žele da se bave tim poslom spreman je da pomogne. Okruženje u kojem živi je stvoreno za poljoprivredu.

Nekada je svako domaćinstvo imalo po nekoliko svojih košnica tek usput za svoje potrebe a velika stada ovaca, koza i krava imala je svaka kuća.

U Zemanici kod Leposavića živi porodica Mihajlović. Mladen i Danijela poseduju farmu krava muzara i farmu svinja. U posao su uključeni svi pa i najmlađi. Proizvode kajmak i sir i od toga lepo žive.

Život na porodičnom imanju zahteva neprekidan rad, odmora gotovo da nema, osim u zimskom periodu... I ne žale se. 

Severni deo Kosova i Metohije ima povoljne uslove za poljoprivredu, posebno za stočarstvo i voćarstvo. Brojni primeri pokazuju da oni koji su se odlučili za taj put napreduju sve više.

Autor emisije: Svetlana Vukmirović

Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Tonski snimatelj: Miroslav Radišić
Vozač: Dalibor Milutinović
Montaža: Goran Tomić

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 10. okt 2019, 19:21) - Radivoje Miloševićanonymous [neregistrovani]

Pravo na sutra

Svetlana ostavlja trag u vremenu
Predivna emisija
Koja vraća u naj lepše
DETINJSTVO
Predivno
Oduševljen sam

(sreda, 09. okt 2019, 13:03) - kim [neregistrovani]

hrabri

sve pohvale ekipi rts-a što obilazi naš narod na kosovu i metohiji,narod koji je ostao je vredan i marljiv,a pre svega hrabar