Čovek i predeo: Putevima na dva točka

Bicikl je nastao u Evropi još u 19. veku, ali otkriće bicikla nije vezano za određenu godinu ili konkretnog izumitelja. Model bicikla iz 1885. godine najčešće se smatra prvim modernim biciklom.

Od tada se osnovni koncept bicikla nije bitno menjao, osim što su današnji bicikli daleko lakši za upravljanje i sigurniji. Pretpostavlja se da danas na svetu postoji preko milijardu bicikala. U avgustu 1979. godine otvorena je prva biciklistička staza u Beogradu. To je staza koju i danas poznaju mnogi Beograđani, duga je 1.800 metara, široka 2,5, a proteže se od Ušća do Hotela "Jugoslavija". Do tada je mesto za bicikle bilo rezervisano isključivo po parkovima i trotoarima, a oni koji su se usudili da voze kolovozima veoma su rizikovali.

Stanje na terenu, danas je daleko od onoga kakvo bismo želeli da bude. Alternativni predlozi, poput ideje da se stare napuštene železničke trase koriste za zelene staze zainteresovali su mnoge. "Juče ćirom, sutra biciklom", glavni je moto koncepta zelenih trasa kojima su nekada išli vozovi. Projekat je decenijski poznat u svetu i podrazumeva korišćenje tih staza za turiste i rekreativce, pešake, bicikliste, nordijske skijaše ili za one koji jašu konje. Ponegde se obnavljaju i ponovo koriste i atraktivni delovi starih pruga na kojima se uvode turistički vozovi. Često se i na još uvek sačuvanim šinama koriste posebna vozila koja se kreću prugama uz pogon pedalama, a napuštene železničke stanice postaju privlačna mesta za odmor. Širom Evrope, biciklisti i pešaci uveliko koriste hiljade kilometara staza. U Srbiji postoji oko 1.300 kilometara ovakvih mogućnosti. Deo je pretvoren u gradske ulice i bulevare, a veći deo je neiskorišćen.

U Užicu će vas s ponosom pozvati na druženje na svojoj zelenoj stazi duž nekadašnje trase starog Ćire, od hidrocentrale na Đetinji do Staparske banje. U Priboju predstaviti, koncept, ideju, želje i planove, a biciklisti žaliti što i dalje pričamo samo o delićima Eurovelo staza.

Scenarista: Milica Barjaktarević
Urednik: Jelena Radović Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar