Sveta Gora - nebeski grad: Bogorodičin vrt

Sveta Gora - nebeski grad je dokumentarni serijal u 11 epizoda, koji u naučno - popularnom ključu tematizuje središnje događaje i aktere vezane za nastanak, razvoj i duhovno nasleđe jedine "monaške republike" na svetu.

Kroz pet istorijskih i šest tematskih epizoda prikazane su čvorne tačke hiljadugodišnje istorije Svete Gore, glavna obeležja svetogorskog etosa, njeni umetnički dometi, uplivi, perspektive, kao i način življenja njenih stanovnika.

Mnogo više od recidiva jedne minule epohe, Sveta Gora je relevantan kulturološki topos i danas: u kontrapunktu prema preovlađujućoj zapadnoj civilizaciji, ona predstavlja korenitu drugost, budući da kapaciteti civilizacije koja je za nju oduvek bila paradigmatična - one vizantijske - padom Romejskog carstva nikada nisu doživeli svoju punu realizaciju u kontekstu evropskog novovekovlja. A ta posebnost svetogorske kulture dolazi do izražaja utoliko više što ona adresuje i neke od problema modernosti, preosmišljava ih i tumači iz jedne drugačije, "obrnute" perspektive.

Kao nastavljač vizantijske civilizacije, Sveta Gora je ostavila dubokog traga na srpsko identitetsko formiranje: od Svetog Save i Svetog Simeona, ona postaje okosnica kulturnog obrasca srednjovekovne srpske države, mesto nastanka prvih originalnih književnih sastava na slovenskom jeziku, središte prevodilačke i diplomatske aktivnosti, a u jednom trenutku je i sama bila deo moćnog Srpskog carstva. Taj trag je vidljiv i danas, i to ne samo kroz prisustvo Svete Gore kao toposa u javnoj svesti Srba, već i kroz raznorodno stvaralaštvo srpskih kulturnih delatnika.

Univerzalizam iskustva svetogorske zajednice oduvek je išao naporedo sa afirmacijom partikularnog, narodnosnog: "svetogorski komonvelt" je zajednica različitih naroda u kojoj se naporedo potvrđuju identitet i drugost. U kontekstu savremenog nihilističkog pogleda na svet, svedenog na individualizam i samocentriranost, kao i savremene globalizacije, koja nastoji nivelisati sve što je različito i razno-rodno, Sveta Gora, svojom okrenutošću ka onostranom i svojim naglašavanjem zajedništva u "delatnoj ljubavi", uistinu predstavlja - rečima Grejama Spika - "jedan drugi svet".

Urednik serijala: prof. dr Mikonja Knežević

Reditelj: Ognjen Janković

Izvršni producent: Miloš Ratković

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 29. okt 2019, 22:29) - Mina [neregistrovani]

Sveta Gora

Odgledah I to sasvim slučajno ovaj treći deo, sve pohvale sjajno urađeno. Na žalost za ovako divne emisije nema prave medijske najave. Takođe bih volela da pogledam i prva dva dela.

(utorak, 22. okt 2019, 22:27) - Jovana [neregistrovani]

Temin serije

Ne mogu nigde da nađem informacije u kom terminu i kojim danima se prikazuje ovaj serijal?!

(četvrtak, 17. okt 2019, 11:12) - Skabo [neregistrovani]

Odlicno, ali...

Odgledao sam prvu epizodu i imam samo reci hvale... Nazalost nije jasno kada i u kom terminu ce biti emitovane ostale epiode. Da li postoji mogucnost da to nekako objavite ovde ili na nekoj drugoj stranici? Hvala unapred.

(sreda, 16. okt 2019, 20:34) - Зока [neregistrovani]

Света Гора

Овај серијал би требало да приказујете у неко примереније време. Такође нигде нема података у којим терминима ће се приказивати и да ли има репризе.