Grozd

U 106. emisiji vodimo vas u vinorodne krajeve italijanske Lombardije i brda i brežuljke iznad Bergama.

Tamošnji vinari najviše proizvode dve kupaže Valkalepio Bjanko i Valkalepio roso. Bele-bjanko kupaže čine "šardone" i beli i sivi "pino" dok u roso-kupažama dominiraju "kaberne sovinjon" i "merlo". Najpoznatije desertno vino kraja je Moskato di Skanco. Napravljeno je od istoimene sorte grožđa. Jedino grožđe i vino proizvedeno oko mesta Skanco Rošate ima DOCG oznaku geografskog porekla. Vinari su uglavnom udruženi u Konzorcijum Tutela Valkalepio, neku vrstu kooperacije ili zadruge.

Ekipa emisije obišla je nekoliko vinogradarsko-vinarskih porodica. Emanuele Medolago je predsednik konzorcijuma, a na imanju u okolini svoje vile Redona ima 23 hektara vinograda u kojem dominiraju francuske sorte. U obližnjem mestašcu Karobio na živopisnim padinama pod vinovom lozom i maslinama, dočekale su nas sestre Testa. Roberta, Marija i Laura sa bratom i majkom koji proizvode vrhunska mirna i penušava vina, devičansko maslinovo ulje i jedini u Lombardiji stvaraju Aćeto Balsamiko. Ovo grožđano sirće, dobija se od aromatizovanog grožđanog mošta kuvanog na otvorenoj vatri. U porodičnom domu uparili smo njihov penušavi ekstra Brut sa salamom i starim parmezanom prelivenim aćetom.

Otvorena su nam i vrata podruma Kastelo delji Anđeli i Serena Magrija, velikog proizvođača Moskata di Skanca i Inkroća Manconija. I u vinogradima aktivnog pilota Đakoma de Tome u Skanco Rošateu posluženi smo karakterističnim Bergamaska Merloom. Sa našom Suzanom Živić, koja radi u konzorcijumu Tutela Valkalepio, posetili smo i porodicu Manente koju posete hiljade turista i koji se na svom Ka del Manetu bave agroturizmom.

Urednik i autor: Dušan Veličković

broj komentara 0 pošalji komentar