Magazin Srbije na vezi

U susret nedelji kada slavimo pisanu reč pod kupolama beogradskog "Sajma knjiga", gosti emisije Magazin Srbija na vezi, podsetiće nas na značajne jubileje iz istorije Srba.

U slavu 800 godina SPC, književnica Ljiljana Habjanović Đurović, predstaviće knjigu beseda, "Na putu ka gori" i četiri svoja romana u posebnoj ediciji, a koja se tiču istorije SPC i borbe za očuvanje pravoslavlja.

Ovaj mesec protiče u znaku održavanja manifestacije "Dani Srbije i Srpske u Austriji". U isto vreme, u Beogradu su potpisani sporazumi o saradnji Srpskog prosvetno kulturnog društva "Prosvjeta" iz Beča i Zadužbina, Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića. Gost emisije Srđan Mijalković predsednik "Prosvjete" iz Beča.

U susret velikom događaju u Temišvaru, Manifestaciji duhovnosti, kulture i filma, 11. decembra, kada će srpska zajednica obeležiti više značajnih jubileja iz istorije Srba (800 godina SPC, 630 godina od Kosovskog boja i 20 godina od bombardovanja Srbije), gosti emisije Milenko Lukin i Ljubica Popadić iz kulturnog udruženja "Beli bagrem" iz Temišvara, predstaviće veliki projekat na kome su radili četiri godine, a koji je uključio i decu iz srpske gimnazije "Dositej Obradović", KUD-a "Sveti Sava" i rumunsku omladinu.

Monografija "Mauzolej nesavršenstva" slikara Slavka Krunića, čiji je autor teksta Billy Gould, basista benda "Faith no more", biće predstavljena najpre na frankfurtskom sajmu knjiga 16. oktobra, a onda i u Srbiji. Gost Magazina Srbije na vezi biće Slavko Krunić, prepoznatljiv po vrlo slikovitim i satiričnim portretima.

O paralelama tri priznata srpska slikara, Jovanke Stanojević, Miroslava Lazovića i Stanka Zečevića, u galeriji "Progres" u Beogradu, gde su izložili svoje radove, govore autori i Olivera Vukotić, autor izložbe. Tamo nas vodi, Vanja Vasić.

Muzički gosti, gitarista Nemanja Bogunović i solista narodne muzike Čeda Marković.

Urednik Suzana Gvozdenović Puzović
Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar