Studio znanja: Pomeranje granica

Kolika je moć čoveka u pomeranju granica? Od čega ona zavisi? I kakva je uloga prirode u čitavoj toj priči?

Gledajući u zvezdano nebo naučnici dolaze do različitih pretpostavki kada je reč o izgledu Univerzuma. Navode da to zavisi od odnosa brzine njegovog širenja, količine materije i tamne energije. Međutim, u jednom se uglavnom svi slažu, a to je da u svakom slučaju postoji mogućnost da je on zapravo beskonačan i da će se večno širiti u beskrajno velikom prostoru. Ako Univerzum nema kraja, da li to možda važi za neke druge stvari? Da li granice postoje ili su one samo u našoj glavi, odnosno jesu li one mit ili stvarnost? Ko odlučuje o tome i ko ih određuje? Tragajući za odgovorima na ova, ali i mnoga druga pitanja, testiramo granice ljudskog tela i uma.

U "Studiju znanja" rušimo barijere uz pomoć prof. dr Gorana Brajuškovića sa Biološkog fakulteta, doktora medicine Alekse Živkovića i našeg proslavljenog vaterpoliste i selektora vaterpolo repreznetacije Srbije - Dejana Savića. Izuzetno važnu ulogu kada je reč pomeranju granica ima ljudska psiha. Upravo zato smo posebno mesto sačuvali za psihoterapeuta, doktora Zorana Milivojevića. Naša misija ima još dva stalna člana. To su dr Tanja Adnađević iz Centra za promociju nauke i Vladimir Ljubičić iz NTC sistema učenja. Na muzičkoj podršci se ovog puta zahvaljujemo Tamari Žeželj i članovima njene ekipe.

U našem studiju ćete videti i male matematičke genijalce koji će u nekoliko sekundi obaviti kompleksne matematičke proračune i to bez papira i olovke, otkriti nešto više o rekordima u broju trbušnjaka i sklekova i uživati u mađioničarskim trikovima koji ruše granice ljudske percepcije i čula.

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar
Studio znanja – Nešto sasvim drugačije Studio znanja – Nešto sasvim drugačije

Autor:
RTS

Studio znanja se vratio na male ekrane! Od 8. aprila 2022, petak veče oko 22 i 30, i subotu popodne u 13 časova, možete provesti uz kvalitetnu opšteobrazovnu emisiju Studio znanja. [ detaljnije ]