Edu global

Zašto pčele izumiru? Na ovo pitanje odgovor nije ni malo jednostavan a koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da je Međunarodna unija za zaštitu prirode stavila pčele na Evropsku listu ugroženih vrsta.

Kako su se države udružile da bi zajedničkim merama sprečile dalje izumiranje pčela saznaćete u novom izdanju magazina Edu global. Svaki način zaštite pčela je bitan a jedan od pravih odgovora na ovaj izazov je urbano pčelarstvo. Na taj način ekološki osvešćeni građani ali i kompanije i institucije pokazuju društvenu odgovornost i brigu. Posetili smo grupu urbanih pčelara u Beogradu, saznali kako su se udružili, ko im je pomogao i šta sve čine kako bi zaustavili izumiranje malih, dragocenih bića...

Klimatske promene uzimaju svoj danak a posledica je sve više. Na Islandu je postavljen spomenik prvom glečeru koji je nestao i to je svojevrsna opomena celokupnom čovečanstvu. Nučnici upozoravaju da se veliki glečer Monteraš na istočnim Alpima topi i da na dnevnom nivou gubi ogromne količine leda.

U moru upozoravajućih vesti o stanju biljnog i životinjskog sveta na našoj planeti, verujemo da će vas obradovati priča o Tepih livadi i uspešnom uzgajanju puževa u Italiji.

Vodiomo vas u Tursku gde je otvoren prvi muzej posvećen takozvanoj turskoj kafi, staroj preko pola veka a videćete i jedinstvenu kolekciju šoljica za kafu. Prijatno osveženje stiže nam iz Laponije iz gradića Kemi u kojem se nalazi bajkoviti snežni zamak koji je moguće videti čak i leti.

Urednik Nataša Nešković

broj komentara 0 pošalji komentar