Novi srpski umovi, 5. epizoda

Savremeni život se sve više iz fizičkog premešta u sajber prostor. Ovaj beskonačni novi svet otvara nesagledive mogućnosti za poslovanje, trgovinu, učenje, zabavu, istraživanje, ali krije i brojne opasnosti.

Kao što se u fizičkom svetu, zbog bezbednosti, u kuću ne puštaju nepoznate osobe, tako se ni u digitalni prostor ne dozvoljava pristup neidentifikovanim entitetima. Međutim autentikacija ili utvrđivanje identiteta nekog subjekta u sajber prostoru mnogo je veći problem nego u realnom svetu. Zbog toga je jedan od velikih izazova savremenih istraživača dizajniranje tehnika za utvrđivanje identiteta subjekta i kontrola sigurnosti tih tehnika.

Za sve to su potrebna znanja iz različitih matematičkih disciplina: matematičke analize, algebre, verovatnoće i drugih naučnih metoda u oblasti kriptografije. U novoj epizodi serijala "Novi srpski umovi" upoznajemo vas sa mladim naučnicama iz Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti koje upravo rade na ovim složenim zadacima pod mentorstvom iskusnih eksperata koji rukovode "Nacionalnim centrom za bezbednost i privatnost u digitalnom prostoru".

broj komentara 0 pošalji komentar