Nauka u pokretu: Evropska laboratorija veštačke inteligencije

Živimo u vreme integracije fizičkih, bioloških i sajber sistema, u razdoblju internet stvari u internet stvarnosti. Svet koji poznajemo ubrzano se prevodi u digitalne podatke. Jedino veštačka inteligencija može da ukršta i analizira more informacija čije stvaranje je omogućila tehnološka revolucija.

Kako to utiče na naše živote? Kako izgleda digitalna stvarnost čoveka sa pogledom na blisku budućnost u kontekstu razvoja veštačke inteligencije? - samo su neka od pitanja na koja odgovore traže naučnici i umetnici.

Nova epizoda serijala "Nauka u pokretu" koja nosi naziv "Evropska laobratorija veštačke inteligencije" bavi se upravo odgovorom na ova aktuelna pitanja predstavljajući istoimeni projekat na kome učestvuje 13 institucija iz 11 zemalja među kojima je i Centar za promociju nauke iz Srbije.

U petak 25. oktobra u 18.00 gledaoci će imati priliku da zajedno sa grupom srpskih profesionalaca iz domena nauke, obrazovanja, umetnosti i medija, posete Laboratoriju budućnosti u Ars Elektronici u austrijskom gradu Lincu, Galeriju "Kapelica" i "Kuću eksperimenata" u Ljubljani, kao primere inovativnih institucija čiji se rad bazira na spoju nauke, novih tehnologija i umetnosti.

Ovo je ujedno i poziv svim zainteresovanima da tokom novembra u Beogradu učestvuju u brojnim performansima, izložbama i radionicama koje će se organizovati u okviru projekta "Evropska laboratorija veštačke inteligencije".

Emisija je realizovana u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda, a deo video materijala je ustupila Ars Elektronika iz Linca.

Urednica: Jelena Micić
Montažerka: Milica Živanović

broj komentara 0 pošalji komentar