Teatrologike: Rade Šerbedžija

Gost Olivere Milošević u prvoj epizodi nove sezone serijala Teatrologike je glumac Rade Šerbedžija. Razgovor sa njim snimljen je prošlog leta na Brionima, nakon premijere predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf" u kojoj Rade igra glavnu ulogu.

Serijal "Teatrologike" razmatra ideje i prakse značajnijih pozorišnih umetnika koji stvaraju u regionu, a koji se u svojim delima i javnim istupima kritički odnose prema zajedničkoj prošlosti, sadašnjosti i društvenim okolnostima. Svaka emisija predstavlja prinicp rada, način razmišljanja i kreativne procese svakog od umetnika, a serijal je na neki način ogledalo ne samo savremene pozorišne umetnosti već i društvenih okolnosti u regionu.

U izboru sagovornika ima nekoliko kriterijuma. Jedan je - izuzetni umetnici, ne samo u kontekstu sredina u kojima stvaraju, već i u regionu, ali i u Evropi i svetu. Drugi kriterijum je "drugačiji". Za autorku serijala to znači biti društveno i umetnički odgovoran. Njeni sagovornici su umetici koji se u javnim nastupima kritički odnose prema svemu što ugrožava ljudska prava i ljudsko  dostojanstvo, prema društvenim, političkim, ideološkim, istorijskim i svim drugim nepravdama i nedoumicama.

Potraga za istinom i suštinom, na umetnički relevantan način, je motiv koji inspiriše savremene pozorišne stvaraoce, sagovornike u serijalu Teatrologike. Ona se ispoljava u svoj različitosti značenja ta dva pojma, kroz suočavanje sa nedavnom prošlošću, sa moralnim dilemama, nas sa sobom i sa drugima.

Sve su to teme o kojima na uzbudljiv način u ovoj epizodi govori Rade Šerbedžija. Serijal je nastao u pordukciji Hartefakt fonda.

Autor i urednik Olivera Milošević
Snimatelj Emilija Popović
Montaža Bogdan Čurguz
Izvršni producent Selena Pleskonjić
Reditelj Srđan Ćešić

broj komentara 0 pošalji komentar