Trezor: Plamen A/V baštine

Novi život jednog dokumentarnog filma

Đorđe Kadijević, filmski i televizijski reditelj, scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar. Najpoznatija ostvarenja televizijskih filmova: Leptirica, Štićenik, Sveto mesto. Dobitnik je Gran pri Evrope na festivalu u Rimu za najbolju TV seriju Vuk Karadžić, koja se i dalje smatra najboljom ikad snimljenom TV serijom na ovim prostorima. Godinama je pisao likovnu kritiku za NIN. Dobitnik je priznanja "Stefan Prvovenčani", koje dodeljuju Raške duhovne svečanosti, 2018. godine.

Od hronologije do poetike - Tokom 1970. u dve etape završen je jedan dokumentarni televizijski film. Posle emitovanja kutija sa filmom ostala je kod reditelja, sačuvana pod krevetom. Četiri i po decenije kasnije, reditelj donosi film "Trezoru" i počinje proces u Centru za restauraciju i digitalizaciju RTS-a. Posle nekoliko meseci upriličena je prva projekcija za reditelja Đorđa Kadijevića i urednika Gordanu Đurđević. Ovoj internoj premjeri u Telekinu prisustvuju još i filmska montažerka Vesna Dujmović i tehničkar Telekina Milan Kaucki. Podrazumeva se, ekipa "Trezora" snima ceo događaj. Kadijević, koji ovde otkriva svoj savršen osećaj za dokumentarnost, želi da pokaže šta spaja te ljude koju su na velikom geografskom i društvenom rastojanju, u čemu su slični i kao ljudi i kao umetnici. Menjuhin i Ciganin sviraju veoma različito, a spaja ih ljubav prema tom stvaralačkom činu, pa čak i prema violini kao predmetu. Slično je i sa kafanskom pevačicom i operskom divom Milkom Stojanović. Sakralnost tog stvaralačkog čina, muzičkog, je ono što je zajedničko između pevačice i Milke Stojanović, odnosno, Ciganina i Menjuhina. Film na svoj način evocira jedno vreme koje je davno prošlo i jednu senzibilnost koja je različita od ove današnje, a gledaocu ostaje osećanje rastuženosti.

- Učesnici: Đorđe Kadijević, reditelj, istoričar umetnosti i likovni kritičar; Gordana Đurđević, muzički urednik; sagovornik Bojana Andrić
- Urednik istraživač Milena Jekić Šotra; snimatelj Dušan Živković, asistent Ivan Vasiljević, snimatelj zvuka Goran Štifanić, mikroman Jelena Vacić, rasvetljivač Siniša Kosić, organizator Gordana Grdanović, montažer Nada Dodig Zildžić, autor Bojana Andrić
- Snimano 11. aprila 2019, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

Veliki i mali - Posle održanog koncerta u Domu sindikata, veliki violonista Jehudi Menjuhin govori o svojoj Stradivarius violini i vrednosti koju ona ima za njega i o svetu muzike u kojem živi. U jednoj drumskoj kafani pored Šapca, operska diva Milka Stojanović razgovara sa pevačicom narodnih mesama, pričaju o svojim poslovima, sličnostima i razlikama. Za kraju, jedan romski violinista iz sela Grošnice, ponosno govori o svojoj violini, koju je nasledio od dede, na kojoj sada on svira, a čuva je za svoje potomke. Svi junaci ovog filma govore o ljubavi prema profesiji, o ozbiljnosti i odgovornosti prema profesiji, o strasti prema muzici, o radosti koju im pruža život koji su izabrali.

- Učesnici: Jehudi Menjuhin, Milka Stojanović, kafanska pevačica, seoski violinista
- Urednik Gordana Đurđević, snimatelj nepoznat, montažer Milica Polićević, autor Đorđe Kadijević
- Proizvedeno 1970/71; Redakcija muzičkog programa, urednik Slobodan Habić

broj komentara 0 pošalji komentar