Pristupačan program: Privredna istorija Srbije, Topolivnica (SZJ)

Konstantin Jiriček, pisac istorije Srba i Srbije, ovako je opisao kragujevačku topolivnicu "Beograd je Evropa, ali ako hoćete da vidite pravo srpsko mesto idite u Kragujevac.

Topolivnica se putniku beli još izdaleka, ovom Arsenalu se odavno vrše pripreme za stvari kojima će budući časovi biti svedoci..."

U brojnim pismima knezu Aleksandru Karađorđeviću, Ilija Garašanin pokreće pitanje izgradnje Topolivnice da bi 1850. bila doneta odluka da u Kragujevcu počne izgradnja najvažnije srpske fabrike. Nakon dve godine završeni su građevinski radovi, a tadašnji načelnik Vojnog odeljenja Konstantin Magazinović pozvao je u Srbiju francuskog topolivca Šarla Lubrija sa zadatkom da lije topove "po francuskoj sistemi". Prvom livenju topova prisutvovao je lično knez Aleksandar Karađorđević koji je Lubrija "bogato darivao".

Veliki trag u razvoju Topolivnice ostavio je inženjer Todor Toša Selesković. Na svetskoj izložbi u Parizu, tada Vojno-tehnički zavod predstavio je 40 proizvoda i pet mašina. Nagrađeni su sa pet srebrnih i jednom bronzanom medaljom.

Urednik i autor: Božidar Đuran
Obrada: redakcija Aktuelnosti

broj komentara 0 pošalji komentar