Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Iz Berlina u Berlin

Ovih dana govori se dosta o padu Berlinskog zida i ujedinjenju dve Nemačke, jedne koja je bila na istoku i druge koja je na zapadu. A za Miru Adanju Polak je to emisija koju ne može da ponovi i jedno vredno sećanje na novinarskom putu. To sećanje dokumentovano je insertima iz te emisije.

Kao gost tadašenjeg gradonačelnika zapadnog Berlina Dipkena 1988. godine Mira je izrazila želju da pređe zid i da sa kamerom ode u Istočni Berlin preko zida.

Ta želja joj je posle višečasovnog ubeđivanja i objašnjavanja ispunjena. Najjači argument bio je da želi da vidi ceo grad a ne grad prepolovljen u dva dela.

Tako je nastala danas istorisjka emisija, jer je to bio jedini prelazak jednog novinara preko zida iz tada socijalističkih zemalja.

Pre trideset i jednu godinu samo u jednom danu kamera Zdravka Radojičića zabeležila je sunčan dan u Zapadnom Berlinu i sneg u Istočnom Berlinu koji je pao za četiri sata dok smo bili zadržani na granici odgovarajući na sva moguća i nemoguća pitanja.

Pustili su nas jer su znali da me je samo novinarska strast vukla da sve vidim i zabeležim.

U muzeju kod čuvenog prelaza Ček point Čarli iz Zapadnog u Istočni Berlin prikazana je sva domišljatost onih koji su bežali sa istoka na zapad.

Godinu i više pre pada Berlinskog zida imala sam prilike da napravim emisiju koja danas sve više dobija na značaju. Podeljenost sveta i dalje postoji.

Deo tog srušenog zida u Nemačkoj Ambasadi na dan ujedinjenja dve Nemačke dobila sam iz ruku Ambasadora Ajfa kao Jugoslovenski novinar koji je uradio nešto u vreme kada to i nije baš bilo svima po volji.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]