Trezor: Izvesna pitanja

Razgovor sa pesnikom Draganom Kolundžijom za "Izvesna pitanja"

Dragan Kolundžija, Izvesna pitanja - Pre početka razgovora, urednik Duška Vrhovac Pantović predstavlja svog sagovornika: "Dragomir, u poeziji Dragan Kolundžija rođen je 29. avgusta 1938. godine u Gornjem Vodičevu kod Novog Grada. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a prvi razred niže gimnazije u Novom Gradu. Dolazi u Beograd 1952. godine gde nastavlja školovanje u školi "Josif  Pančić", potom u XIII Beogradskoj gimnaziji, pa na Filološkom fakultetu gde 1965. godine diplomira na grupi za Jugoslovensku književnost. Prvu pesmu objavio je u listu "Omladina" 1954. godine, a prvu knjigu Zatvorenik u ruži 1957. godine. Zatim slede zbirke: Čuvari svetlosti, Orah, Slovo za povratak, Zaustavljen život, Zlato i roditelji, Koja godina koja zvezda, Pogleđevo, Tamne vojske, Ostavljeno svetlo, Očevina, Svežanj ključeva, Godine koje proći neće, Zaustavljene kapi, Nesvanulice, Dnevnik zatvorenika u ruži i veliki broj ponovljenih izdanja i izbora. Za svoj književni rad dobio je nagrade "Mladost", "4. jul", "Dragojlo Dudić", "Branko Ćopić" i "Vukovu nagradu". Bio je zaposlen kao urednik katedre za književnost na Kolarčevom narodnom univerzitetu, a nekoliko godina proveo je u Francuskoj kao nastavnik u jugoslovenskoj školi."

- Učesnik Dragan Kolundžija, sagovornik Duška Vrhovac Pantović
- Realizacija: Dragan Milojković, Zoran Preradović, Magdalena Šarić, Dejan Kozić, Marko Kovačević, Aleksandar Lazarević, Aleksandra Lorencin, Boško Novaković, Milenko Jovanović, Dušan Knežević, autor Duška Vrhovac Pantović
- Proizvedeno 1998, Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić; reprizirano u "Trezoru" 02.09.2009

Petak, 08.11.2019. na RTS SVET

Treća epizoda serije "Vreme televizije"

Miloje Mića Orlović, spiker, novinar, urednik, prvi voditelj Dnevnika Televizije Beograd  (Valjevo, 28.  maj 1934 - Beograd, 13. februar 2013); u Televiziji Beograd radio je od 1958. do 2000. godine.

Iz teksta reditelja Nikole Lorencina "Gospodin glas i stas - Miloje Mića Orlović", izdvajamo deo koji se odnosi na učešće u seriji Vreme televizije".

"Od početka 1993. godine Mića Orlović je svoje veliko i raznoliko iskustvo najpolularnijeg televizijskog poslenika, pridružio, sasvim prirodno, započetom ciklusu jednočasovnih emisija serije Vreme televizije, koje slikom i rečima, ali i onim urođenim Mićinim šarmom, prikazuju istoriju televizije u Srbiji. Opet je seo za spikerki, bolje voditeljski stol, osmehnuo se i pogledao u kameru gledaoca. I počeo da vodi priču o pola veka naše i Mićine Televizije. Samo je Mića, ponet godinama rada na televiziji, čovek iz Vremena televizije, umeo da preko TV kamera, glasom i osmehom, prelije svoje umeće do gledaoca. Bio je naš gost u kući, blizak sa ukućanima i uvek dobro došao. Bez zastanka, greške ili prekida u poslu voditelja, Mića nijednom, tokom višegodišnjeg snimanja sto emisija programa Vreme televizije, nije otkazao snimanje ili mrko pogledao na kameru ispred sebe. Bio je istinski gospodar priče o burnim godinama i trajanju naše Televizije. Kao što je znao da svojim glasom iskoristi radio-mikrofone, znao je da kamerom pokaže televizičnost i dar obraćanja dragom gledaocu. Nepogrešivo, tokom mnogih godina dobroljubive, televizijske delatnosti: Odlično! Bez greške - javljaju iz TV-režije: Snimanje je završeno! Hvala, Mićo" (Nikola Lorencin, 2019)

Probni program, drugi deo (od 23. avgusta do 2. septembra 1958). Treća epizoda serije Vreme televizije odnosi se na tok probnog programa ( od 23. avgusta do 2. septembra 1958) u kojem je zasnovana većina žanrova: kako su tada praćeni događaji u sportu, kulturi, kako je izveštavano o vremenskoj prognozi, kako je realizovana prva zabavna emisija, prva TV drama, prvi programi za decu, za selo... i, na kraju o reportaži Na prvim koracima, koja se odnosila na one poslenike Televizije Beograd koji se ne mogu videti na ekranima. Ocenjeno je da je tzv. Sajamski program ostvaren predanim i usklađenim radom tehničkog, produkcionog i programskog osoblja i da posebno obeležje programu daje rad u jednom zamahu u svim danima njegovog pripremanja i emitovanja - voditelj Mića Orlović.

- Učestvuju: Marko Marković, sportski komentator; Ljubomir Zečević, urednik kulturne rubrike; Novak Novak, urednik zabavnih emisija; reditelji Mirjana Samardžić, Sava Mrmak, Slava Ravasi; Dušica Manojlović, urednica programa za decu; Srđan Barić, kompozitor; Rade Martinović, snimatelj; voditelj Mića Orlović.
- Scenarista dr Miroslav Savićević; reditelj Nikola Lorencin
- Premijerno emitovano 01.03.1994, Redakcija za istoriografiju, urednik dr Miroslav Savićević i Obrazovno-naučni program, urednik Petar Savković; repriza 16.09.2002, 21.08.2007, 24.08.2010. u "Trezoru", 01.10.2013 (RTS Digital), 19.06.2014 (RTS SAT)

broj komentara 0 pošalji komentar