Iz života poznatih matematičara: Leonard Ojler

Serija ima za cilj da se mladi na jedan zabavniji i drugačiji način upoznaju sa delom i radom poznatih matematičara.

Leonard Ojler je jedan od najproduktivnijih švajcarskih matematičara 18. veka, tvorac većine oznaka koje se danas primenjuju u matematici. Naučnici smatraju da je on "poslednji renesansni matematičar", jedini matematičar u istoriji, koji je poznavao celokupnu matematiku.

Uveo je trigonometrijske funkcije, integrisao diferencijalni i integralni račun u celovitu matematičku disciplinu koju danas zovemo Matematička analiza...

Urednik serije: Tanja Čanić-Mlađenović
Dramaturg: Nikola Fišeković (Rene Dekart)
Reditelj: Nenad Krkelić
Scenograf: Mirjana Andrejević
Kostimograf: Suzana Gligorijević

Serija ima za cilj da se mladi na jedan zabavniji i drugačiji način upoznaju sa delom i radom poznatih matematičara, namenjena je svim ljubiteljima nauke, ali prvenstveno mladima.

Serija ima ukupno 5 emisija u trajanju do 20 minuta, a u planu su i nove epizode. Planirano je emitovanje u toku zimskog-obrazovanog programa. Do sada su snimljene četiri epizode, dve o najznačajnijim engleskim matematičarima 19. veka: Iz života Džordža Bula, koji je tvorac algebre sa logičkim istinitosnim vrednostima i koja je osnova razvoja kompjuterske revolucije, onda epizoda, o Vilijamu Rouanu Hamiltonu, koji je dao ogroman doprinos u razvoju algebre, bavio se kvaternionima, i čija je važnost izazvala veliko divljenje.

Takođe je snimljena i epizoda o Leonardu Ojleru koji je jedan od najproduktivnijih švajcarskih matematičara osamnaestog veka i kome dugujemo za većinu oznaka koje se danas primenjuju u matematici. Naučnici ga smatraju "poslednjim renesansnim matematičarem" želeći da kažu da je Ojler verovatno jedini matematičar u istoriji koji je poznavao celokupnu matematiku. Uveo je trigonometrijske funkcije, integrisao diferencijalni i integralni račun u celovitu matematičku disciplinu koju danas zovemo Matematička analiza...

Ostala je iz ovog ciklusa da se snimi emisija o Evarist Galoa koji je jedan od najznačajnijih matematičara Francuske u devetnaestom veku. Niko ni pre ni posle njega nije dao tako veliki doprinos u rešavanju polinomskih jednačina. Dokazao je da se opšta polinomska jednačina stepena većeg od četiri ne može rešiti pomoću radikala. Sva ova rešenja predstavljaju ključ moderne algebre i geometrije a može se primeniti i pri rešavanju dva čuvena antička problema, pri dokazivanju trisekcije ugla i kvadrature kruga.

Svaki od ovih matematičara zaslužuje ogromnu pažnju i veliko poštovanje, izdvojili smo samo neke od njih, i nadamo se da će gledaoci sa zadovoljstvom pogledati seriju.

Urednik serije: Tanja Čanić-Mladjenović
Dramaturg: Nikola Fišeković (Rene Dekart)
Reditelj: Nenad Krkelić
Scenograf: Mirjana Andrejević
Kostimograf: Suzana Gligorijević

U emisiji o Rene Dekartu glume:
Rene Dekart: Ivan Nikolić
Dečak (Dekart): Rastko Ubović
Bekman: Nebojša Zagorac
La Vaser: Đorđe Marković
Helen(sluškinja): Jelena Radenović
Elizabeta: Dejana Miladinović
Švedska kraljica Kristina: Teodora Jeremić
Admiral: Željko Aleksić
Prijatelj: Željko Stepanov

 

broj komentara 0 pošalji komentar