Kulturni centar

U Fokusu novog izdanja Kulturnog centra je jedan jubilej, trideset godina od pada Berlinskog zida.

Kraj bipolarnog svetskog poretka značio je uvod u jedan novi poredak koji je za jedne trebalo da bude ispunjenje sna o slobodi dok su drugi ukazivali na opasnost od procesa globalizacije. Odgovor na pitanje šta su bile nade i očekivanja a kakve smo rezultate dobili na polju kulture i umetnosti, u području borbe protiv cenzure i na polju lične i kolektivne emancipacije u uslovima skoro dominantnog liberalnog kapitalizma, u emisiji donose novinar i književni prevodilac Dragoslav Dedović, istoričar Stanislav Sretenović i umetnik Milovan De Stil Marković.

Gost Beograda je fotograf i antropolog Frederik Brener i za Kulturni centar govori o svom radu i shvatanju ličnog i kolektivnog identiteta u uslovima neprekidnih kretanja i promena.

Književni prevodilac Zoran Paunović govori o pesničkom opusu Boba Dilana, predstavljamo animiranu verziju neobičnog života poznate porodice Adams, izložbu didaktičkih skulptura Marka Crnobrnje, knjigu Ivana Čolovića Slike i prilike koja je ovenčana novoustanovljenom nagradom Doma kulture Studentski grad za najbolju nefikcionalnu prozu, govorimo o mogućoj reafirmaciji "novog brutalizma" u pozorištu, podsećamo na lik i delo Čarlsa Bukovskog a za našu rubriku Tanka linija govori reditelj Vladimir Blaževski.

Razgovor nedelje vodili smo sa Branislavom Jakovljevićem, predavačem na katedri za pozorište i studije izvođenja univerziteta Stanford u Kaliforniji.

Urednica serijala: Danijela Purešević
Urednica emisije: Marija Nenezić
Kreativni direktor: Boris Miljković

broj komentara 0 pošalji komentar