Evropa i Srbi: Primarna prevencija kardiovaskularnih oboljenja

Akademik Miodrag Ostojić je među najistaknutijim srpskim kardiolozima sa ogromnim ugledom u međunarodnoj stručnoj javnosti. Decenijama je bio vodeći kardiolog u Kliničkom centru Srbije. Nema značajnijeg svetskog kardiološkog udruženja čiji nije član.

Malo je poznato da se akademik Ostojić, sem sekundarne i tercijalne, oduvek bavi i primarnom prevencijom kardiovaskularnih oboljenja. Upravo je primarna prevencija kardiovaskularnih oboljenja tema dvodelnog razgovora sa profesorom Ostojićem. Ovakav razgovor je posebno značajan u svetlu činjenice da je Srbija na neslavnom, veoma visokom mestu, u Evropi i svetu, kada su u pitanju kardiovackularne bolesti.

Imaćemo priliku da saznamo mnoge podatke, iz najnovijih svetskih studija, koje se bave najozbiljnijim faktorima rizika. Mnoga saznanja do kojih su naučnici došli u prethodnih nekoliko godina, iz osnova menjaju pogled na ishranu, kretanje, stres, pušenje i konzumaciju alkohola. Sposobnost profesora Ostojića da laicima približi i objasni suštinu naučnih saznanja u ovom intervjuu dolazi do punog izražaja. Jednostavnost i svakome razumljiv kolokvijalni govor - uz pozivanje na vodeće svetske studije - omogućiće gledaocima da čuju i razumeju najnovije preporuke Svetske zdravstvene organizacije za zdrav život, prevenciju bolesti i unapređenje kvaliteta života.

Urednik, scenarista i voditelj: Vojislav Laletin

 

broj komentara 0 pošalji komentar