Život u vazduhu - Zakrčeno nebo, 3 deo

Trenutno milijarde stvorenja žive na prostoru koji je 4,8 kilometara iznad naših glava... a mi toga nismo ni svesni. Ona su savladala silu Zemljine teže i usavršila letenje i sada žive u visinama koristeći sve pogodnosti koje im nebo nudi.

Preko hiljadu vrsta sisara i deset hiljada vrsta ptica naseljava vazdušni prostor... Najviše ima najmanjih životinjskih vrsta. Što se bolje zagledate, bolje ćete ih videti. Bilioni insekata čine čak devedeset osam procenata svih letećih stvorenja. Većina njih još nije ni dobila ime. Vazduh iznad naših glava je zakrčeniji i opasniji nego što možete i pomisliti.

Grabljivica ima svuda. Na svim visinama nebo vrvi od života. Na hiljade stvorenja koristi nebo kao auto-put dok prelaze ogromne razdaljine tokom migracije ili u potrazi za hranom. To rade čak i leptiri i bubamare.

Hiljadu metara iznad naših glava, moljci lete brzinom od osamdeset kilometara na čas.

Ali šta se dešava kada se stvorenja koja lete međusobno sudare? Kako se u vazduhu životinje bore jedna protiv druge? Kako osvajaju partnera za parenje? Kako dolaze do hrane? Kako love i izbegavaju da budu ulovljene? U vazduhu su životinje primorane da ispituju granice svojih sposobnosti.

Dobro došli u jedan sasvim drugačiji svet put konkurencije i takmičenja, u kome se na zakrčenom nebu živi na ekstreman način.

Sve to u emisiji Život u vazduhu - Zakrčeno nebo, 3 deo

Strani ekološki program, produkcija BBC

Utorak, 19. novembar, 22:30, RTS2

Urednik Nataša Todorović

 

broj komentara 0 pošalji komentar